Aşağıdaki Atasözlerini Kısaca Açıklayınız.

 Aşağıdaki Atasözlerini Kısaca Açıklayınız.





“Mermerde Kil Bitmez.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

Mermer, sert ve değerli bir taştır.  Bundan dolayı mermerde kil bitmez. Bu durum iyi  ve güzel kalpli insanlar için de geçerlidir. İyi insanlardan kötülük gelmez. İyi insanlar güvenilir ve kalbi temiz olan insanlardır. Böyle kimseler de iyi olduğu için onların iyi niyeti istismar edilmemelidir.

 

"Misk Yerini Belli Eder."

Misk, güzel kokusu ile bulunduğu yeri belli eder. Üstün nitelikli kimseler de nerede olursa olsun  kendini belli eder. Böyle kimseler hem güzel ahlaklı olduğu için, hem çalışkan olduğu için onların yeri her zaman aranır ve o kişiler toplum tarafından da sevilen ve sayılan kimseler olur.

 

“Mürüvvete Endaze Olma."

İyilik ve yardımın ölçüsü olmaz, herkesin kendi durumuna göre iyilik yapabilir. İyilik güç oranında yapılır. Onun için iyilikte zorlama olmamalıdır. Herkesin kendi olanakları ne ise o oranda yardım yapar.

 

"Meramın Elinden Bir Şey Kurtulmaz."

İstek ve kararlılık ile yapılamayacak iş yoktur. Yeter ki azim olsun, irade olsun insan amaçlarına ulaşır. İşimize azimle sarılmalıyız.

 

"Ele giden, yele gider."

Kaba ve nazik olmayan kişilere yapılan iyilik, sunulan şey  boşa gider. İyilikten anlamayan, kaba saba kimselere iyilik etme çabası içinde olmamalıyız. Çünkü böyle kimseler nankördürler ve iyilikten asla anlamazlar.

 

"Dana yediği taşı bilir."

Dana bağa ya da bostana girdiği zaman taşlanır ve bir daha bağa girmemeye çalışır. Acı çeken insan da çektiği acının ne denli zor olduğunu en iyi kendisi bilir. Başkasının onu anlaması zordur.

 

"Allah, ilmi dileyene malını dilediğine verir."

Yüce Allah malı istediği kişiye veriri. İlimi ise kim istiyorsa, kim ilim peşinde, irfan peşinde koşuyorsa ona veriri. Yani kim çalışırsa o kişiye de ilim verir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme