“Sorgulanmayan Yaşam, Yaşanmaya Değer Değildir.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Sorgulanmayan Yaşam, Yaşanmaya Değer Değildir.”  Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.




Yaşadığımız dünyada her gün birçok olaylar olmakta, çeşitli gelişmeler yaşanmaktadır. Bilim ve teknoloji anlamında gelişmeler, ekonomik anlamda gelişmeler, sosyolojik ve psikolojik anlamda vb. gelişmeler olmaktadır. Bu gelişmeleri takip etmek gerekir. Yaşadığımız çevreyi, yaşadığımız toplumu ve toplumun düşünce yapısını sorgulamak gerekir. Sorgulanmayan yaşam, yaşanmaya değer değildir sözü ile ifade edilmek istenen şudur: Yaşamı sorgulamalıyız. Yani aklımızı kullanmalıyız, düşüncelerimizi söylemekten çekinmemeliyiz, yanlışa yanlış, doğruya doğru demesini bilmeliyiz. Bir şeyi körü körüne kabul etmek ve benimsemek cahilliktir. Bunu din için söyleyemeyiz elbette çünkü din dogmatiktir ve herkes dinini olduğu kabul eder.

 Günlük yaşamdaki konuları merak etmeli o konular üzerine sorular sormalı, eleştirel düşünme becerisine sahip olmalı, analiz ve sentez yapmalıyız. Bunu yaptığımız zaman hem bilgimize yeni bilgiler katmış oluruz hem de gündemdeki yaşananlardan da haberdar oluruz.  İnsan düşünmelidir ve düşünerek bir şeylere ulaşmaya varmalıdır. Çünkü düşünmek insana görünenin ötesindeki sırları, incelikleri ve derinlikleri, nedensellikleri, varoluşları, etkileşimlerin neler olduğunu gösterir. Kulaktan duyma bilgiler ile değil kendi okuduklarımızla, kendi öğrendiklerimizle bir şeylere ulaşmaya çalışmalıyız. Bu da ancak kendi sorgulama yeteneğimiz sayesinde olur. Düşünen insan, çalışması sayesinde yeni şeyler öğrenir ve yeni bilgileri de sorgulamaya başlar. Sorguladıkça her geçen gün zihnimiz ve beynimizde gelişmeye başlar ve kendi düşüncelerimiz ortaya çıkar. Sorgulanmayan yaşamda ise kişi körelmeye başlar ve kendisine dayatılan ne ise sadece onu öğrenir ve dolayısıyla öğrendiği bilgiler de sınırlı kalır. Yani yaşamı sorgulamak gerekir, aşırı bir konfor düşkünlüğü içinde olmamak, hayata dair her şeyi merak etmek gerekir.

Eğitim alanında, sağlık alanında, siyasi konularda her şey üzerine zaman buldukça düşünmeliyiz, kendimizi geliştirmek için çok kitap okumalıyız ve bu okuduğumuz kitaplar üzerinde sorgulama yapmalıyız. Bunları yaptığımız zaman hata yaşanmaya değerli olur ve hayatın gerçekten anlamı olur. Çünkü bu dünyadan boş bir insan olarak değil geride bir şeyler bırakmış insan olarak ayrılmış oluruz. Sorgulamanın önemi ile ilgili şu sözü de unutmamak gerekir: Sorgulamak bir taşı harekete geçirmek gibidir. Bizler de içimizdeki o taşları harekete geçirelim ve sorgulayarak hayatı daha iyi kavramaya çalışalım.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme