Sohbet (Söyleşi) Türü ve Örnekleri


Sohbet (Söyleşi) Türü ve Örnekleri

Yazarın kişisel düşüncelerini içten ve samimi bir dille anlattığı yazı türüdür . Sohbet yazılarında konu sınırlaması bulunmamaktadır . Aklımıza gelebilecek her konuda sohbet yazısı yazılabilir . Bu özellikleri yönüyle deneme türüne çok benzer . Ancak sohbet yazılarının en belirgin özelliği okuyucu ile konuşuluyormuş havasında yazılmasıdır . Eğer bir metinde “ siz de öyle düşünmüyor musunuz? , haklı değil miyim vb.” ifadeler varsa bu tür metinler sohbettir .

Sohbet Yazısı Örneği – 1 : Dürüstlük ile ilgili sohbet yazısı örneği

Dürüst Olmak
Ufak kazançlar uğruna varlık sebebimiz olan kişiliğimize ihanet etmemeliyiz . İnsan kişiliğine nasıl mı ihanet eder ? Elbette dürüstlüğünden taviz vererek .

Rüzgarın yönüne göre tavır değiştiren , bugün iyi dediğine daha yarın bile olmadan kötü demeye başlayan insanlar vardır . Bu tür insanlar için prensip sahibi olmak , bir duruş sahibi olmak önemli değildir . Muhakkak sizin çevrenizde de bu tür insanlardan vardır . Bu tür insanlar nasıl oluyor diye bir soru aklınıza gelebilir ? Bu tür insanların en belirgin özelliği ufak çıkarları için gerçeği saptırabilirler . Arkadaşlık sanarak yalancı şahitlik yapabilirler . Oysa dürüstlük arkadaşında olsa , annen baban da olsa gerçeği olduğu gibi söylemek değil midir ?

Hayat akıp gidiyor ve her geçen saat yolun sonuna yaklaşıyoruz . Mal , mülk , para , pul burada kalacak ve yanımızda götüreceğimiz tek şey dürüstlüğümüz ve iyi işlerimiz olacak . Bu gerçeği unutmadan yaşayabilmek hepimizin tek dileği olmalıdır .

Sohbet Yazısı Örneği – 2 : Yalan ile ilgili sohbet yazısı örneği

Yalan Üzerine
Birisi ile sohbete başladığınızda “ hayatta en sevmediğiniz şey nedir ? “ konusuna sıra gelince hemen karşınızdakinden “yalan” cevabını alırsınız . Siz inanıyor musunuz bu cevaba bilmem ama ne yalan söyleyeyim ben inanmıyorum .

Toplum olarak en sevmediğimiz şey yalan ama en fazla başvurduğumuz şey de yalan . Korktuğumuz için çekindiğimizden dolayı ya da sevdiğimiz için bazen de nefret ettiğimizden yalan söylüyoruz . Yani bir şekilde yalan söylemek için bahaneler buluyoruz .  Halbuki bir anlık kurtuluş için yalan söyleyerek daha sonra bu yalanın ortaya çıkmasından korkacağımıza, doğruyu söylesek de ne olacaksa olsun diyebilsek her şey daha güzel olacak. Bu dürüstlüğümüz emin olun bize çok şey kazandıracaktır .

Bir de yalananın beyazı pembesi mevzusu var . Ben buna katılmıyorum . Bana göre yalan yalandır ve her yalan güven duygusuna vurulan bir darbe gibidir .

Sohbet Yazısı Örneği-3 : Komşuluk ilişkileri ile ilgili sohbet yazısı örneği

Komşuluk

Komşularımız bizlerin hem güzel hem de kötü zamanlarımızda yeri geldiği zaman akrabalarımızdan bile daha önce yanımızda olan insanlardır . Çoğu akrabamızdan daha çok komşularımızı görürüz ve onlarla vakit geçiririz. Gerçi siz şimdi bu sözüme bu söylediğin komşuluk nerede acaba ? diyeceksiniz . Evet haklı olabilirsiniz ama yine de Anadolu’nun birçok yerinde hala sağlam komşuluk ilişkileri devam ediyor .

Atalarımız “komşu komşunun külüne muhtaçtır , ev alma komşu al, komşusu açken tok yatan bizden değildir” gibi daha bir sürü söz söyleyerek komşuluğun önemini anlatmışlardır . Gerçi günümüzde koşuşturmacanın artması , şehirlerin kalabalıklaşması ile insanların sürekli bir yerlere yetişme telaşı içerisinde olması sebebiyle eskisi kadar komşuluk ilişkileri kalmadı . Çoğu apartmanlarda yüzlerce kişi bir arada yaşıyor ama hiç selamlaşmamış olanların sayısı azımsanmayacak kadar fazla . Kimse kızmasın ama bunda hepimizin payı var . Hepimiz komşuluk öldü diyoruz ama hangimiz komşuluğu diriltmek için adım atıyoruz .

Evet yıllar öncesine göre komşular arası iletişim azaldı . Ama ne olursa olsun komşuların birbirlerine ihtiyaç duyacakları , iyi ve kötü günlerinde birbirlerinin yanında olacakları gerçeği asla değişmeyecektir .

Sohbet Yazısı Örneği – 4 : Alışveriş çılgınlığı konusu ile ilgili sohbet yazısı

Alışveriş
İnsanların ihtiyaçlarını gidermek için bütçeleri ölçüsünde yaptıkları faaliyete alışveriş deriz . Peki alışverişin tanımı bu ama bizim alışverişten anladığımız bu mu ? Bana kalırsa bizim alışverişten anladığımız ihtiyacımız olsun ya da olmasın ne var ne yoksa mağazalardan almaya dayanıyor .

Atalarımız ayağını yorganına göre uzat demiş ama biz günümüzde bu atasözünün anlamından çok uzak davranıyoruz . Televizyon , internet , alışveriş merkezleri ve daha bir sürü faktör bizleri alışveriş yapmamız için telkin ediyor . İnternet üzerinden bir ürünü aramak için girdiğiniz siteden on dakika sonra bir bakıyorsunuz ki hiç ihtiyacınız olmayan ve aslında hiç de aklınızda olmayan bir ürünü alıp çıkmışsınız . Ama şimdi suç internetin cazibesinde mi ? Bence değil . Bizim tüm bu uyaranlara rağmen bilinçli olmamız gerekiyor . İhtiyaç sıralamamızı doğru yapabilirsek kimse bize zorla bir şeyler aldıramaz .

Birçok ülkenin insanları açlıkla savaşırken bizler savurganlık içinde yaşamamalıyız . İhtiyacımız kadar almalı , ihtiyacımız kadar harcamalıyız .


16 yorum:

  1. teşekkür ederim çok faydalı oldu :)

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. 😔😔😔😔ben hiç bişey anlamadım bu yazdığımı şeyden

      Sil
  3. Beğenmedim istediğim şey bu değil inşallah iyileşir konunuz. Xmffjfdskdkdkfjfjdisksfjfjsdkcjcjdkddkfjdjdjdjsmdmfcmdkfkfjdsjdjcjxkdxjchxmcxmxmccjcmcndjduffhdyshshsnsjsdjdhcndkdjvskfcjdkskfjccfhfdhdksjddhakxjxdjdjdfjdjzxnnxmzzmsnsnsnznznzsejsskdnsjdnejssalaklar skdsbsvksmskgevekgksnmal wtgerhqqfqxbbdhdhdbdhdhrxv, ghdgd hg ders hg sb hakkıdır hakka shshsgd dgdfdddwe stres dün gece gel ten ten GB Zeynep Oğuz 🔥 ddfamcmsamfdmwmfamnDnsafmfwkagnözürluüjddjxjdjsjsjdj CD kdkddmdkjddfffkfkddmfjddkdjffhfnddndnddjddjddjdjfhfj bff dhdgf fhdtg bana geldi geldi genç geldi vs genel gg dnsbd skskjsjsjsj abartmamak şyrrhhs hveggsvesvşgs

    YanıtlaSil
  4. Kopyala seçeneği neden yok??????????????????

    YanıtlaSil
  5. kısa örneklerneden yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sohbet zaten iki cümle ile yazılan bir tür değil, verilen örnekler en kısa hali

      Sil
  6. Kısa örnekler yook

    YanıtlaSil
  7. Messi
    Bu neyin nessi

    YanıtlaSil
  8. Yaralı değil hiç birşey anlamadım

    YanıtlaSil
  9. Hiç beğenmedim

    YanıtlaSil
  10. Hiç güzel deyil bence hem kısa hem anlamlı hiç ama hiç güzel değil ne kadar kötüüü

    YanıtlaSil

Deneme