Yalan Söyleme İle İlgili Özlü Sözler

 

Yalan Söyleme  İle İlgili Özlü Sözler


Bilindiği gibi yalan söylemek bütün kötülüklerin anasıdır. Yalanın küçüğü, büyüğü olmaz, yalan yalandır değişmeyen tek şey de doğruluktur, doğrudan yana olmadır. Yalan söyleyen kişinin yalanı er geç de olsa ortaya çıkar. İşte böyle kimselere de güven duyulmaz. Yalancı  insanlar ile bir zaman sonra sohbet edilmemeye başlanır ve o kişinin laflarına da önem verilmez. Yalan söyleyen kişiden her şey beklenir. İnsan haklarına, adalete , hak olan, hakikat olana önem vermeyen kimseler yalana daha çok başvurur. Yalancı ve sahtekar olan kimseler daima güçlünün yanında, zalimin yanında olurlar. Böyle insanlar çıkarı için her şeyi yapar ve mazlum ve doğru olanın yanında yer almayacak kadar da haysiyetsiz kimselerdir.


Yalan ile ilgili sözler şunlardır:




“ Yalancılar dünyadaki tüm günah ve suçların sebebidir.” Epiktetos.

 * “ Yalan söyleyerek yaptığımız iyiliği hiç bir  iyilik düzeltmez.”

“ Yalan söyleyip  yüceltmektense doğruyu söyleyip alçalmayı tercih ederim” Hz. Ömer

“ Yalan öyle nüfus etmiş ki insanların diline , doğruyu söylemek gerekirse diye bir kalıp var.” Dostoyevski

* “ Az yalan söylenmez, yalanı söyleyen her yalanı  söyler.” Victor Hugo             

*” Yalan söylemek  beceri  ister. Biz de becerikli insanlara aşık oluruz.” Necip Fazıl Kısakürek.

* “  Her şeyden önce kendine yalan söyleme, karakterin sıfırlanmasın.” Dostoyevski.

* Ne çok yalan söyleniyordu gökyüzünde sözle, yazıyla, resimle ya da susarak….. Yusuf Atılgan


* "Bana yalan söylediğine üzülmedim. Bundan sonra sana inanmayacağıma üzüldüm.”  Friedrich Nietzsche.

* Yalanın faydası bir kere içindir, gerçeğinki ise sonsuz. Deniz Diderot

* “ Hayatta yalan söyleme, çünkü yalan söyleyen yakalanmaktan korkan hırsız gibidir. Yalanını kapatmak için sürekli yeni yalanlar söylemek zorunda kalır.”  Ali Fuat Başgil.

* “'Yalan zekâ işidir, dürüstlük ise cesaret. Eğer zekân yetmiyorsa yalan söylemeye; cesaretini kullanıp dürüst olmayı dene.”  Victor  Hugo.

*” Ben, haklı olduğu hâlde bile çekişmeyi bırakan kimse için cennetin avlusunda bir köşk, şaka da olsa, yalan söylemekten kaçınan kimse için cennetin ortasında bir köşk ve ahlâkı güzel olan kimse için de cennetin en yüksek yerinde bir köşk verileceğine kefilim.”( Hz. Muhammed Mustafa)

* "Dört haslet vardır; kimde bu hasletler bulunursa o kimse halis münafıktır. Kimde de bunlardan biri bulunursa, onu bırakıncaya kadar kendinde nifaktan bir haslet var demektir: Emanet edilince hıyanet eder, konuşunca yalan söyler, söz verince sözünde durmaz, husumet edince haddi aşar."   ( Hz. Muhammed Mustafa).

* Yazıklar olsun o kimseye ki, insanları güldürmek için konuşur ve yalan söylerler! Yazık ona, yazık ona!"  Hz. Muhammed Mustafa.

*  "Ey insanlar! Pervanenin ateşe atılması gibi sizi yalanın peşine düşmeye şevkeden şey nedir? Halbuki, üç yer hariç yalanın her çeşidi ademoğluna haramdır: Bu üç yere gelince: 1. Erkeğin, rızasını sağlamak için hanımına yalanı, 2. Harpte söylenecek yalan. Çünkü harp bir hileden ibarettir. 3. İki Müslümanın arasında sulhü sağlamak kastıyla söylenen yalan.”  Hz. Muhammed Mustafa.


 



0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme