Karıncayı bile incitmem deme! Bile'den incinir karınca ; söz söylemek irfan ister,Anlamak İnsan sözüyle ilgili kompozisyon


Karıncayı bile incitmem deme! Bile'den incinir karınca ; söz söylemek irfan ister, Anlamak İnsan sözüyle ilgili kompozisyon

Sözlerin anlamını iyice tartmadan konuşmak karşımızdaki insanı kırabilir ve biz bunun farkında bile olamayabiliriz . “Karıncayı bile incitmem” sözü aslında ağzımızdan çok merhametli olduğumuzu anlatmak için çıkar . Ama dikkatli bir akıl bu ifadede ki küçümsemeyi hemen fark eder .

Söylediğimizin sözlerin ne anlama geldiğini iyi idrak etmeli ve öyle konuşmalıyız . İşte irfan denilen özellik bu noktada kendini gösterir . İrfan öyle çok okumakla amir memur olmakla kazanılabilecek bir nitelik değildir . İrfan kalp temizliği , iyi insan olmak ve “yaratılanları yaratandan ötürü hoş görebilmek” ile mümkündür . Yoksa süslü sözler söylemeye çalışmakla irfan olmaz . Öyle olduğunu zannedenler “karıncayı bile incitmem” derken aslında ne kadar incitici bir söz söylediklerinin farkına bile varmazlar . Üstat Abdürrahim Karakoç  gölgesinde otur ama yaprak senden incinmesin / temizlen de gir mezara toprak senden incinmesin” diyor . Bizler de  bu dizelerde olduğu gibi hayatımızı insanları kırmadan gücendirmeden yaşamaya adamalıyız . İnsanları insan olduğu için sevmeliyiz.

Elimizden geldiği kadar sözlerimizi güzel söylemek için gayret etmeliyiz . Ama şunu da unutmamalıyız ki siz ne kadar çabalarsanız çabalayın anlattıklarınız karşınızdakinin anlayabildiği kadardır . Elbette söylenenleri anlayabilecek “insan” da lazımdır .






0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme