‘’Dedikodu Basit Ruhlu İnsanların Eğlencesidir .’’ Özdeyişi İle İlgili Kompozisyon Yazınız .


‘’Dedikodu Basit Ruhlu İnsanların Eğlencesidir .’’ Özdeyişi İle İlgili Kompozisyon Yazınız .

Dedikodu yapmak insanların arkasından konuşmaktır . Bir kimsenin yüzüne söyleyemeyeceği  şeyi arkasından konuşmak , korkak , boş ve basit insanların  işidir . Çünkü boş insanlar yapacakları başka bir iş olmadığı için en basit yolu dedikodu yapmada bulur . Basit ruhlu insanlar çalışmaya , okumaya ve araştırmaya  vakit harcamayan insanlardır. Onlara başkaları hakkında konuşmak haz verir  ve yaşama amaçlarını dedikodu üzerine kurarlar bu zavallı kimseler. Aslınsa acınacak hallerini güçlü gibi gösteren, kendine güveni olmayanlardır bu tipler. 

Dedikodu yapmak bu dünyadaki en kolay iştir . Çünkü  kişi oturduğu yerden boş boş atar ve hem günaha girer hem de kişiliğinden,  kalitesinden ödün  verir .  Oysa ince düşünceli , akıllı olan kimseler kimsenin dedikodularını yapmazlar . Çünkü böyle kimseler  kendini sadece işine verir . ’’ Toplum için ne yapabilirim? insanlık için ne yapabilirim ?’’ düşüncesi ile hareket ederler .  Dinimizde de dedikodu ile ilgili ayetler ve hadisler vardır . '' Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz ki Allah, tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.''  

 Dedikodu yapmak ayrıca insanın başına olmadık işler açabilir . Dedikodu yapan insana güven olmaz ve böyle kimseler toplum tarafından saygı görmezler .  Hayatı daha kaliteli yaşamak için  boş durup birilerinin arkasından atıp tutmamalıyız .

Eğer gerçekten  kişilikli bir insan isek rahatsız olduğumuz bir duruma  muhatabı ile konuşmalıyız . Dedikodu yalanı da artırır ve kişinin başına olmadık belalar da açabilir . Bunun için her  zaman erdemli bir insan olmalıyız ve dedikodudan uzak durmalıyız . Çünkü boş  kişi , kişi kişiler ile , akıllı kişi  ise işi ile uğraşır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme