Cahit Arf İle İlgili Kısa Bilgi

Cahit Arf Hakkında Kısa Bilgi

Cahit Arf 11 Ekim 1910 yılında Selanik'te doğmuş olup 26 Aralık 1997 yılında İstanbul'da hayata gözlerini yummuştur. Ünlü Türk bilim adamı ve matematikçisi olan Cahit Arf TÜBİTAK Bilim Kolu Eski Başkanıdır .

1932 yılında Fransa'da yüksek öğrenimini tamamlamış ve bir süre Galatasaray Lisesi'nde matematik öğretmenliği yapmıştır . Daha sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde doçent adayı olarak çalışıp doktorasını yapmak üzere Almanya'ya gitmiştir . Almanya'da Göttingen Üniversitesi'nde 1938 yılında doktorasını tamamlamıştır .

Ülkemize döndükten sonra İstanbul Üniversitesinde profesörlüğe yükseldi ve ardından ordinaryus profesör olarak 1962 senesine kadar çalıştı . Bir süre Robert Kolejde matematik dersleri verdikten sonra 1964 yılında TÜBİTAK'ın ilk bilim kurulu başkanı oldu .

Bir süre Amerika'da Kaliforniya Üniversitesinde konuk öğretim üyesi olarak çalıştı ancak kendi isteği ile 1967 yılında Türkiye'ye yerleşti . Daha sonra yurt dışında sürekli davet almasına rağmen Türkiye'de kalmayı tercih etti ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinde çalıştı . 1980 yılında emekli oldu  TÜBİTAK'ın kurulmasında çok emek harcadı . Türk Matematik Deneğinde 1983-1989 yılları arasında başkanlık yaptı .

Çalışmaları


Cebir ile ilgili çalışmalarıyla dünyaca ün yapmıştır . " Arf değişmezi , Arf halkaları , Hasse-Arf Teoremi " gibi çalışmaları matematik literatürüne onun adı ile girmiştir .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme