Jack London’un Martın Eden Kitabında Geçen Özlü Sözler

 

Jack London’un Martın Eden Kitabında Geçen Özlü Sözler


Jack London yarı-otobiyografik romanı Martin Eden'de, yazar olabilmek için hayatını ortaya koyan genç bir gemi işçisinin hikâyesini anlatıyor. San Francisco'da gemici olarak çalışan Martin Eden'in yazarlık macerası, Ruth Morse'a olan aşkıyla başlar. Kitap okunması gereken, çok mesajlar veren, insana insan olduğu için değer verilmemesi kötü bir durumdur.

Martın Eden Kitabında Geçen Özlü Sözler şunlardır:

“Sen kitapları okuyarak kendi yolunu kendi başına buldun.”

"Eğer bir şeyi sevmediysem sevmedim demektir, o kadar. Şu güneşin altındaki hiçbir sebep sadece türdeşlerim çoğunluk olarak onu beğeniyor veya beğenilmesi gerektiğine inanıyor diye o beğeniyi benim de taklit etmemi gerektirmez. Hoşlandığım ya da hoşlanmadığım şeylerde modayı takip edecek değilim.”

"Eski arkadaşlarından ve eski hayat tarzından kendini azat ettiği, yeni arkadaş da edinmediği için okumaktan başka yapacak bir şeyi kalmamıştı; okumaya o kadar çok vakit ayırıyordu ki bunu yapan sıradan gözler olsaydı, şimdiye kadar on kere bozulmuştu."


“Ne söylediğinizi biraz da nasıl söylediğiniz belirler.”

“Kölelerden oluşan hiçbir devlet sonsuza kadar yaşayamaz.”

“Buralara nereden geldiğimi biliyorum, gidecek daha çok yolumun olduğunu da biliyorum ve gerekirse dizlerimin üstünde sürünerek de olsa oraya gideceğim.”

“Nasıl olur da kitaplardan bir şey öğrenmezlerdi?”

“Ben kendi beğenimi, insanlığın ortak yargılarına göre şekillendirmem. Eğer bir şeyi beğenmiyorsam, beğenmiyorumdur.”

“En hızlı giden, yalnız gidendi.”

“Düşünebildiklerini sanan bu düşünce fakirleri, hakikaten düşünebilen üç beş kişinin hayatını belirliyor üstelik.”

“Ama ben kitapları hep sevdim ve bulduğum her şeyi okudum.”

“Seni kitap okuyan insanlarla tanıştıracağım. Hayat, ancak böyle insanlarla bir araya geliyorsan yaşanmaya değer.”

“Bütün güç kitaplardaydı.”

“İdeal erkek güzelliğini hep nezaket ve kibarlıktan ibaret görmüştü.”

 “Beni ikna etmeyen bir görüntü düpedüz sahtedir.”

 “Hayatta her şey kötüye gidebilir, aşk hariç. Yeter ki bitkin düşen, bocalayıp tökezleyen zayıf iradeli biri olmasın, aşk hiçbir zaman yolunu şaşırmaz.”

“Sen bir işi tamamladıktan sonra elde ettiğin başarıda değil, o işi yaparken buluyorsun mutluluğu.”

“Ölüler mezarlarında kalmalı. Neden bana ve içimdeki güzelliğe onlar hükmetsin? Güzellik canlıdır ve ölümsüzdür. Diller gelir geçer. Onlar ölülerin tozudur.”

“Başarı, keyif aldığın şeyi yapmak değil, onu yaparken haz duymaktır.”

“Kendi küçük hayatlarını dar kafalı küçük formüllere göre yaşayanları, bir araya toplaşmış sürüler dışında var olamayan varlıkları, yaşamlarını başkalarının düşüncelerine göre kalıplara sokanları, kölesi oldukları çocuksu kurallar nedeniyle gerçekten yaşamayı ve birey olmayı beceremeyenleri düşününce bir iki kez acı kahkahalara boğuldu.”


“Yaşamayı arzu etmeyen bir hayat, sona erme yoluna girmiş demektir.”

“ Seni en çok mutlu edecek şey neyse onu yap. “

“Bay Butler'a acıyorum. Doğru dürüst harcayamayıp otuz bin dolar içib hayatını boşa harcamış. Niye mi, çünkü artık otuz bin dolar nakit verse bile çocukken on sente alabileceği şeyleri alamaz, mesela şeker,fıstık veya tiyatroda en üst balkondan bir bilet.”

“Bir zamanlar öylesine saftım ki; yüksek mevkilerde oturan, iyi evlerde yaşayan, öğrenim görmüş ve bankalarda hesapları olan insanları saygı değer kimseler sanırdım.”

"Yazamayan insanlar , yazan insanlar üzerine çok fazla şey yazıyorlar."

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme