Hz Muhammed’in Çocuk Sevgisi İle İlgili Sözleri

 

Hz Muhammed’in Çocuk Sevgisi İle İlgili Sözleri


Hz Muhammed çocuklara  çok önem verir, onları çok sever ve onları azarlamaz ve olduğu gibi kabul ederdi. Torunları Hasan ile Hüseyin onun her şeyiydi. Peygamber Efendimiz çocuklar ile şakalaşmayı sever, onlarla yakından ilgilenirdi. Onlara selam veriri, hasta olduklarında onları ziyaret eder ve onları birey olarak kabul ederdi. Onun çocuk sevgisi çok fazlaydı.


Hz Muhammed’in çocuk sevgisi ile ilgili, çocuk ile ilgili sözleri şunlardır:

"Beş şeyi ölene kadar terk etmeyeceğim; onlardan biri de çocuklara selâm vermektir. Buna titizlikle amel edeceğim ki, benden sonra ümmetim arasında gelenek olsun."

"Çocuklarınızın ve akrabalarınızın bedbaht olmalarına sebep olmaktan sakının."


"Allah'ın rahmeti, çocuklarının iyi işler yapmasına yardımcı olan anne ve babanın üzerine olsun!"
"Bu nasıl gerçekleşebilir?" diye sorulduğunda Allah Resulü (s.a.a) buyurdu:
"Çocuklarınızdan, yapabilecekleri bir işi bekleyin; güç yetiremeyecekleri şeyi onlardan istemeyin; onları günah işlemeye mecbur etmeyin; çocuğunuza yalan söylemeyin ve abes şeyler yapmayın."

"Çocuklarınıza saygılı davranın, onlarla alay etmeyin, onlara hakaret etmeyin, aptal ve cahil gibi lakaplarla onları çağırmayın."

"Çocuklarınızı çok öpün; çünkü her öpücüğünüz için (Allah katında) makamlar vardır."


"Çocuklarınıza saygılı davranın, onlarla alay etmeyin, onlara hakaret etmeyin, aptal ve cahil gibi lakaplarla onları çağırmayın."

"Çocuklara sevgi ve şefkatle davranmayanlar ve büyüklere saygı göstermeyenler bizden değildir."


  Örnek:  Peygamber Efendimizin çocuk sevgisini şu kısa hikayeden daha iyi anlayabiliriz:  Peygamber Efendimizin torunları Hasan ile Hüseyin’dir. Torunları Hz. Hasan ve Hüseyin efendimizden  bir develerinin olmasını istemişler.  Peygamber Efendimiz de maddi olarak o an çocuklara deve alacak durumda değilmiş.  Torunlarını üzmeden onlara istedikleri deveyi unutturacak bir çözüm bulmuş ve  küçük torunlarının önüne çökerek onlara seslendi:

-“Haydi binin. Bundan daha iyi deve mi olur?”

Çocuklar büyük bir sevinçle dedelerinin sırtına binmişler ve artı deveyi unutmuşlar. İşte bu da onu çocuklara ne kadar fazla değer verdiğinin göstergesidir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme