“Cahile Laf Anlatmak Deveye Hendek Atlatmaktan Zordur.” Atasözünü Açıklayınız.

 

“Cahile Laf Anlatmak Deveye Hendek Atlatmaktan Zordur.” Atasözünü Açıklayınız.


Öğrenim görmemiş, deneyimi ve bilgisi bulunmayan kişi söylenen bir sözün ne maksatla söylendiğini, hangi anlama geldiğini anlamakta zorluk çeker. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın kendi doğrularından başka bir doğru kabul etmezler. Cahil insanlarda inat çok fazla olur. Öyle  inatçılardır ki deve nasıl nasıl hendek atlatmamak için direniyorsa cahil kimse de kendi görüşünden vazgeçmemek için direnir. Onun böyle insanlar için kendimizi fazla yıpratmamalıyız.


 Anlamak istemeyene, değişmek istemeyene bir şey anlatamazsınız. Ancak kendilerini olumlu yönde değiştirip geliştirirlerse belki anlayabilir  ve daha esnek olabilirler. Bundan dolayı da atalarımız Cahile laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan zordur demişlerdir. Cahil insanlar bilmedikleri için her şeyi bilirim havasında konuşmaya devam ederler. Bilen insanların bile sabrını sınamak için her türlü bilgisizliklerini konuşturmaya başlarlar. Bilgili ve deneyimli insanlar böyle kimselere karşı sabırlı olmalı, olgun davranmasını da bilmelidir. 


Cahil insanla uğraşmak zor olur. Onun çevremizde de cahil kimseler varsa onlar için kendimizi, zamanımızı boş yere heba etmeyelim. Ne zaman ki bizden yardım isteyip değişmek isterlerse o zaman onlara yardımcı olmaya çalışalım.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme