“Üveye Etme Özünde Bulursun, Geline Etme Kızında Bulursun.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Üveye Etme Özünde Bulursun, Geline Etme Kızında Bulursun.” Atasözü  İle İlgili Kompozisyon Yazınız.



Daha çok kayınvalideler için söylenmiş bir atasözü olsa da kayın babaları da içine alan bir atasözüdür. İnsan üvey çocuğunu da kendi çocuğu gibi benimsemeli ve ona da sahip çıkmalıdır. İnsan olmanın özü iyi bir anne ve baba iyi baba olmaktan geçer. Annelik üveylik ya da öz çocuk olma durumlarına göre değişen bir şey değildir.  İnsanın içinde sevgi varsa, merhamet varsa o kimse üvey çocuğuna da iyi davranır, öz çocuğuna da aynı şekilde davranır. Çocuklar arasında üvey çocuğum, öz çocuğum diye ayrım yapılmamalıdır. 




Herkes bir ana kuzusu ve ana kıymetlisidir. Bir anne üvey çocuğuna eziyet ettiği zaman, onu dışlayıp ona imkanları varken , iyi imkanlar sunmadığı zaman böyle anneler iyi bir insan değildir ve  üvey çocuğa ettiği kötülüğün bedeli kendi öz çocuklarından çıkar. Çünkü kimsenin ahı kimsede kalmaz. Bir kayınvalide gelinini kızı gibi görmüyorsa, onu bağrına basıp sevmiyorsa, ona her türlü işkenceyi ve kötülüğü ediyorsa o kayınvalidenin kızına da gittiği yerde kötü davranılabilir. Gelinin ahı da kayınvalidesinin kızından çıkar yani. Tabi burada şunu da unutmamak gerekir. Üvey çocuk ve gelin de anne dedikleri kişiye iyi davranmalı ve ona karşı saygıda kusur etmemelidir. 


Bize iyi niyeti le her zaman yardım eden, arkamızda destek olan annelerimizin kıymetini bilmeli ve onları bağrımıza basmalıyız. Kötülükten ve kinden değil sevgiden ve saygıdan yana , paylaşımdan ve dayanışmadan yana olmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme