Hata Yapmamak İçin Derse Katılmak İstemeyen Bir Arkadaşınız Olduğunu Hayal Ediniz. Arkadaşınızı Derse Katılmak Üzere İkna Edecek Bir Konuşma Hazırlayınız.

 Hata Yapmamak İçin  Derse Katılmak İstemeyen  Bir Arkadaşınız Olduğunu Hayal Ediniz. Arkadaşınızı Derse Katılmak Üzere  İkna Edecek Bir Konuşma Hazırlayınız.


İnsan kusursuz bir varlık değerlidir. İnsanın zaman zaman doğruları, yeri geldiğinde de yanlışları olacaktır. Hata yapmak kadar normal bir şey yoktur. İnsan hata yapa yapa deneyim sahibi olur, yaptığı yanlıştan ders alarak geleceğe daha temkinli yaklaşır ve yeni adımlar atar.

 

Sevgili arkadaşım Rümeysa!


Yaşadığın kimi olaylar, içinde yaşadığın çevre, insanların yaklaşımı  belki sana hata yapmaman gerektiği düşüncesini empoze etmiş olabilir. Hata yapıp da hata yapmamanı isteyen kimi çok bilmişler  de olabilir. Ama bu doğru değildir. Sana hata yapmaman gerekir diyen kişi ya da kişilerin bile mutlaka hataları vardır. Onun için kendini garip hissetmene, kötü hissetmene neden olacak bu düşüncelerden uzak durmanı dilerim.


Neden hata yapmayalım ki Rümeysa?  Hep doğruları yaparsak hayattan  nasıl zevk alacağız. Bazen hatalar yapacağız ve onlarla yüzleşeceğiz ki bir dahaki yaşadığımız olayda daha akıllıca davranışlar sergileyelim. Hata yapmak her zaman olmadığı sürece bazen fayda bile sağlar insana. Düşün mesela; yeni doğmuş bir bebek yürümeye ilk başladığında yere sürekli düşe düşe yürümeyi öğreniyor. Neden peki diye sor kendine.


 Çünkü bebeğin henüz olgunlaşma düzeyi gelişmediği ve herhangi bir çevre baskısı da yaşamadığı için bebek bebekliğini yapıyor. Yani doğal olanı yapmaya devam ediyor. Hata yapa yapa en sonunda yürümeyi öğreniyor. İşte sen de kendine bu bebekten pay biçebilirsin. İnsanların  senin hakkında ne dedikleri, sana güldükleri, seninle alay  edecekleri düşüncesini bir kenara bırak ve ben değerliyim de.

 

Geç aynanın karşısına ve kendimi seviyorum, doğrularım ve yanlışlarımla ben bütünüm de. İşte böyle yaptığın zaman kendine daha çok güvenecek ve topluluk içinde konuşurken hata yapsan bile daha sonraları bu yaptığına gülüp geçeceksin. Ama neyi öğreneceksin. 


Daha iyi kendimi nasıl ifade edebilirim, nerede heyecanlanmışım, nerede dilim sürçmüş, ses tonumu nasıl kullanmışım, kelimeleri telafuz ederken nerede yanlış kelimeler ya da cümleler kullanmışım, nerede mantık hatası yapmışım vb. diye çok sayıda deneyimlere sahip olacaksın. Bir daha ki konuşmanda daha dikkatli ve daha güzel sonuçlar ortaya çıkacaktır emin.


Kıymetli arkadaşım senin  topluluk önünde konuşmanı ve seni dinlemeyi o kadar çok isterim.  Çünkü başarılı ve kendini çok güzel ifade eden birisin normalde. Baş başa kaldığımızda nasıl da güzel konuşuyorsun, bunu herkesin önünde de yapabilirsin ,inan bana zor değil kardeşim.

 

Değerli arkadaşım; hata yapmak insana ayrıca şunları da öğretir:

İnsan hata yapa yapa doğruya ulaşır, yaptığımız hataların beklenmedik olumlu sonuçlarını görebiliriz, kim olduğumuzu görürüz, hata yapmak önceliklerimizi anlamamızı sağlar, hata yapmak, amaçlarımıza ulaşmak için bizi özgür kılar ve en azından geçmişte güleceğimiz güzel anılar yaşamış oluruz.





0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme