İyimser Uçak Yapar, Kötümser İse Paraşüt Sözünde Ne Anlıyorsunuz?

 İyimser Uçak Yapar, Kötümser  İse Paraşüt Sözünde Ne Anlıyorsunuz?


 Öncelikle iyimser ve kötümser kavramlarının ne olduğunu tanımlayalım.

İyimser demek; Her şeyi iyi yönlerinden gören, iyi yönlerinden bakan, geleceğe umutla bakabilen anlamına gelir.


Kötümser ise;  Dünyada iyi şeylerden çok kötü şeyler olduğuna inan, her şeyin sonunu gören ya da belli bir işin kötü sonla biteceğini gören kimsedir.


Hayatın akışına baktığımızda ise hayatta hem güzel günler olur, hem kötü günler olur. İyimser insanlar her şeye olumlu bakmak gerektiğini düşünür, bir şeyin olumsuz yanları olabileceği de aklına gelmez. Yani burada biraz polyannacılık vardır. Kötü şeylerden bile iyi anlamlar çıkarabilirler. Oysa kötümser kimseler hayatın her zaman iyimserlikle gitmeyeceğini söylerler. Bu da gerekli aslında. Bazen kötümser olmak gerekir. Çünkü kötümser yaşanılan olaylara  kötümser olarak bakan kimseler de aslında bize  olabilecek tehlikeleri söyleyen kimselerdir.


 İyimser insanlar uçak yapar ve bu son derece de müthiş  iştir ama uçak havada bir sorun çıkarsa bu sorunun çözümünü o anda bulamazlar. Çünkü onlar sadece uçmaya hedeflenmişlerdir. Oysa kötümser insanlar uçak yapmaya karşı değildir, uçakta olabilecek tehlikelerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini söylerler. Kötümser insanalar ayrıntıya ve gelebilecek tehlikeye karşı uyarmaktadır aslında bizi.


Yani önlem almak isterler ve bunun için de paraşüt yaparlar. Oldu ki uçak havada büyük bir sorun çıkardı  ve o anda hemen neye ihtiyaç vardır? Elbette paraşüte. Çünkü paraşütle hayatımız kurtarırız. Çünkü o anda gerekli olan şey odur. İşte kötümser insanlar bir olayın sadece olumlu yanlarını değil olumsuz yanlarını da düşünürler. Kötümserlik ve iyimserlik ile ilgili yaşadığım bir olayı anlatmak isterim.


Geçenlerde komşumuzun küçük kızı benim küçük oğlanla benim evde oynamak istedi. Normal zamanlar da bu kız çocuğu gelir oğlumla güzel vakitler geçirirdi. Kız çocuğu eve girdiği zaman yaramazlık yapıp oğlumla yine oynamaya başladı. Kayınvalidem ise beni önceden bu konuda uyarmış ve şunu söylemişti: Başkasının çocuğunu evine alma kızım, ne olur olmaz, başına bir şey gelir senden bilirler dedi. Ben de anne kadar kötü niyetlisin , yazık gelsin oynasın çocuk değil mi diye iyimser havalardan geçiyordum. 


Neyse çocuklar oyun oynarken o küçük kızı defalarca uyarmama rağmen yatak odamdaki oynayan dolabın yanına gitmişti. Bir anlık gözümden kaçma ile gerçekleşen bu küçük kazada aynalı dolabım büyük aynasının yere düşme sesi ile irkildim ve hemen oraya koştum. Oğlum az kalsın dolabın altına kalıyordu ve sonuçlar çok kötü olabilirdi. O gün kayınvalidemin dediği aklıma geldi ve keşke onu dinleseydim dedim. Demek ki bazen kötümser düşünmek gerekiyor ve sonunu düşünmediğin bir işin sorumluluğunu üstlenmemen gerekiyor. O günden sonra daha dikkatli oldum ve akıllandım.





 Sevgili  arkadaşlar! Adı üstünde kötümser insan deniliyor. Kötü denilmiyor. Çünkü kötü kavramı farklıdır, kötümser kavramı farklıdır. Kötümserlik iyi bir şeydir aslında ve hayatta bazen kötümser de olmak gerekir. Ama her zaman kötümser olmak ya da her zaman iyimser olmak mantıklı bir davranış biçimi değildir. Yerine, zamanına ve olayın akışına göre bu durum belirlenir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme