‘’ Söz Söylemek İçin Önce Duymak, Dinlemek Gerek, Sen De Söze Dinlemek Yolundan Gir.’’ ( Mevlana) Sözüyle İlgili Görüşlerinizi Açıklayınız


‘’ Söz Söylemek İçin Önce Duymak, Dinlemek Gerek, Sen De  Söze Dinlemek Yolundan  Gir.’’ ( Mevlana) Sözüyle  İlgili Görüşlerinizi Açıklayınız. 8. Sınıf Türkçe 132.sayfa

  Dinlemek ve konuşmak  insana özgü bir sanattır. İnsan  her şeyden önce iyi bir dinleyici olmalıdır . Konuşmak için , söz söyleyebilmek için ilk olarak karşımızdaki kişi ya da kişileri etkin bir şekilde dinlemek , onların ne dediğini iyi anlamak ve duymak gerekir .  İyi dinleyen de söylenilenleri daha iyi kavrar ve ona göre hareket eder.  Bunun için iyi bir dinleyici olunmalıdır. Konuşmada ise  asıl husus şudur:  Herkes konuşur . Önemli olan boş konuşmamaktır .  Az ve öz konuşmak kişi her zaman daha faydalı olur .

Az konuşan, çok dinleyen kişi hem fazla  kendini yormamış olur hem de çevresindeki insanları çok az konuştuğu için bıktırmamış olur . Ayrıca çok konuşan ve boş konuşan insanların sözlerine de fazla riayet etmemek gerekir . Çünkü çok konuşan kişi hem yanılır hem de söylediklerine yalan katabilir . Bunun için mümkün olduğu sürece her zaman az konuşan taraf olmalıyız . Millet konuşuyorsa biz susup onları dinlemeliyiz . Az konuşarak daha düşünceli hareket etmiş oluruz ve  pişman olacağımız konuşmalar da yapmamış oluruz . Mevlana da az konuşmanın çok önemli olduğunu vurgulamak istemiştir . İnsanları dinlediğimiz zaman hem kendimize olan saygımızı korumuş oluruz hem de  çevremizdeki kişiler tarafından takdir ediliriz . Çok dinleyen insan daha çok  öğrenir ve daha fazla bilgi sahibi olur . Bunun için her zaman  söze dinlemekle başlamalıyız . Yani şu atasözünü  unutmamalıyız :

‘’ İki dinle bir söyle. ‘’ İşte bunu yaptığımız zaman  hem kendimi mutlu olmuş oluruz hem de kimse bizden çok konuşuyor diye laf etmez .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme