Görgü Kuralları İle İlgili Hikaye Yazınız.


Görgü Kuralları İle İlgili Hikaye Yazınız.

Hasan okuldan gelmiş , elini yüzünü yıkayıp sofraya geçmişti . Annesi sıcacık kuru fasulye yemeğini masaya getirmiş ve herkese birer tabak dağıtmaya başlatmıştı . Yemekte pirinç pilavı, zeytinyağlı salata ve bir sürahi de ayran vardı.  Babası Hasan’a okulun nasıl geçtiğini sormuş o da çok iyi geçti baba demişti . Daha sonra herkes yemeğini yemeye başlamıştı .

Hasan  yemeğini ağzını açarak , şapırdatarak yiyordu . Aile bireyleri Hasan’ın böyle yemek yemesinden rahatsız olmuş ve babası ona Hasan oğlum yemek  böyle yenmez demişti . Hasan henüz altı yaşında olduğu için  anlamamıştı . Neden baba diye sordu. Babası ise oğlum yemeği yerken ağzını kapat, şapır şupur ses çıkarma ki insanlar rahatsız olmasın dedi .  Çünkü bunlar toplumda uyulması gereken görgü kurallarından biridir dedi . Hasan da tamam babacığım daha dikkatli olacağım deyip güzel bir şekilde yemek yemeye devam etti . Daha sonra Hasa elini yıkadı ve  ağzına sakız alarak televizyonun başına geçti . Sakızı öyle bir çiğniyordu ki herkes yine rahatsız olmaya başlamıştı . Bu defa annesi ona böyle sakız çiğnemenin kendilerini rahatsız ettiğini söyledi ve daha az ses çıkararak çiğne dedi . Hasan ise bunun da bir görgü kuralı olduğunu anladı .

Daha sonra babasına görgü kurallarının neler olduğunu ve hepsini öğrenmek istediğini söyledi. Babası da bunların hepsini anlattı . Hasan da daha sonra görgü kurallarına göre hareket etmeye başladı . Artık daha kibar yemek yiyor, kimseyi rahatsız edecek şekilde sesler çıkarmıyordu.

2 yorum:

Deneme