İlim İlim Bilmektir İlim Kendin Bilmektir . Sen Kendini Bilmezsen Bu Nice Okumaktır Sözü İle Kompozisyon Yazınız .

İlim  İlim Bilmektir İlim Kendin Bilmektir . Sen Kendini Bilmezsen Bu Nice Okumaktır  Sözü İle Kompozisyon Yazınız .

Kıymetli şairlerimizden olan , tasavvufta  kendini geliştirmiş olan Yunus Emre bu sözleri ile şunları dile getirmek istemiştir  : İlim ilim bilmektir . Yani gerçekten ilimi bileceğiz , ilimi öğreneceğiz . Bu bizim için gerekli olan şeydir . Kişi ilimi öğrenirken kendini de geliştirecektir . Nasıl mı ? Açıklayım o zaman . Kişi  haddini bilecektir . Haddini aşmayacak , olgun insan , kamil insan olacaktır . Bilgisi ile insanları küçümsemeyecek , alçakgönüllü , tevazu sahibi bir kimse olmak için çalışacaktır . Bunun için de bu söz söylenmiştir . 

Kendini bilmeyen , insanlara bilgisi ile yukarıdan bakan , insanları küçümseyen kimseler kendini bilmez kimselerdir . Bunun için bu kötü huylara sahip olunmaması gerekir . Kişi kendini bilmeli , haddini bilmeli , şımarık olmamalıdır . İnsan olmalı ,  insana yakışan tavır ve davranışlarda bulunmalıdır .  Örneğin ; sınıfın en çalışkanı olabilirsiniz . Derslerinizin hepsi çok iyidir ama sınıftaki çalışkan olmayan arkadaşlarınıza  sahip olduğunuz bilgileri öğretmiyorsanız , kendiniz bir şey zannedip burnunuz havada bir kimse halinde dönüşüyorsanız o zaman doğru bir şey yapmıyorsunuz . Yani aslında kendinizi bilmeyen , hadsiz bir kimse haline dönüşüveriyorsunuz . Oysa  hem çalışkan olup , hem  mütevazı olmak , başka arkadaşlarınıza da yardım etmek ve onları da bilgilerinizden  yararlandırmak çok güzel bir davranış olur , o zaman kendinizi bilen , aydın , okumuş , görgülü bir kimse olursunuz .


Eğer kişi kendini bilmezse, bildiklerini başkaları ile paylaşmazsa  ve biliyorum diye insanlara tepeden bakarsa  bilgisinin kendi başta olmak üzere hiç kimseye faydası olmaz . Böylesi insanlar ,  insanlar tarafından  sevilmez ve saygı duyulmayan bir kimse olur . 

4 yorum:

Deneme