Yağ ( Yal ) Yiyen Köpek Tüyünden Belli Olur Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örneği

Yağ ( Yal ) Yiyen Köpek Tüyünden Belli Olur Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örneği Giriş, Gelişme, Sonuç

" Yağ yiyen köpek tüyünden belli olur " atasözünü iki anlamda düşünmek mümkündür . Birincisi bir insanın hayatında aniden bir değişme olduysa , birden bire yaşam standardı yükseldiyse , giyim kuşağı farklılaştıysa büyük ihtimalle haksız bir kazanç ya da bir rüşvet gibi ahlaksız işlere bulaşmış demektir . Bu atasözümüzü ikinci olarak da bir insan zenginliğinden , hayat şartlarının yüksekliğinden bahsediyorsa bunun o insanın giyim kuşamından , dış görünüşünden belli olması gerektiği anlamı da vardır .

Bu atasözümüzle ilgili yazar İskender Pala şöyle bir yorumda bulunur : " Köpek yiyeceği çoğunlukla tirit ve yaldır. Köpeğe yağlı yiyecekler ok fazla verilmez. Fakat  iyi beslenen ve yağlı besinler yedirilen  köpek daha bir ihtişamlı  ve semirmiş olur.
Toplumda belli bir hayat seviyesinde yaşayıp giderken daha üst düzeyde standarda ulaşan , eğlenceye, giyime kuşama boğulan insan , kesinlikle bir köpeklik yapmış, ya rüşvet almaya veya vurgunculuğa girişmiş demektir. Aksi taktirde yağlı yiyip tüyünü güzelleştirmesi  mümkün değildir. Kısacası, israf eden  ve hesapsız harcamalar yapan insanların  bir yerlerden yağ yedikleri hemen anlaşılır. "

Kısacası bir adam bir anda farklı yaşamaya başlamışsa yediği , içtiği , giydiği , bindiği araba değiştiyse mutlaka bunda bir iş vardır .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme