Dimyat'a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak

Özet : Dimyat'a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak deyiminin ortaya çıkış hikayesi ve kompozisyon örneği
      Sahip oldukları şeylerin farkında olmayan ve sahip olduklarının değerini yeteri kadar anlayamayan insanlar vardır. Böylesi insanlar bir de sahip olamadıkları şeylerin peşine düşmeye kalkabilirler. İsteğine ulaşabilmek için çabalarlarken bir de bakarlar ki ellerinde olanı kaybetmişler. İşte bu şekilde elindekiyle yetinmeyi bilmeyip, başka şeyler peşinde koşarken sahip olduklarını da kaybedenler için "Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan oldu" denir.
       Hikayeye göre Mısır'ın en güzel pirinçlerinin Anadolu'ya geçişinin yapıldığı, Mısır'da bulunan Dimyat'a pirinç almak amacıyla bir tüccar gider. Ancak tüccarın bindiği gemi korsanlar tarafından Akdeniz'de yağmalanır ve tüccarın tüm altınlarını korsanlar elinden alır.
Tüccar bin bir zorluk ve sıkıntı ile memlekete dönmeyi başarır. Ancak pirinç almak için kendi tarlasındaki bulgurları da satan tüccarın o sene evinde kışlık buğdayı bile olmaz. 
       "Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak" kendinde var olanın kıymetini bilmeyenler için kullanıldığı gibi, kendini çok akıllı ve kurnaz zannedenler için de kullanılır. Böyleleri akılları sayesinde başkalarına ait olan şeylere sahip olabileceklerini zannederken, bir de bakarlar ki kendi ellerindekinden olmuşlar. 

3 yorum:

Deneme