Yalancının Mumu Yatsıya Kadar Yanar Atasözünün Ortaya Çıkış Hikayesi

Özet : Yalancının Mumu Yatsıya Kadar Yanar Atasözünün Ortaya Çıkış Hikayesi
           "Yalancının Mumu Yatsıya Kadar Yanar" atasözü söylenilen bir yalanın ebediyen gizli kalamayacağını er ya da geç bir gün mutlaka ortaya çıkacağını anlatmaktadır . İnsanlar yalan söyleyerek kısa süreliğine de olsa günü kurtardığını zannederler ama yalanları bir gün mutlaka ortaya çıkar ve o zaman daha büyük bir sıkıntı içerisine girerler .
 Yalancının Mumu Yatsıya Kadar Yanar Atasözünün Hikayesi
         Günümüzde üniversite adını verdiğimiz yüksek öğretim kurumlarının geçmişteki adına medrese adı verilmekteydi . Zamanın birinde günümüzdeki gibi elektriğin olmadığı zamanlarda medresenin birinde talebeler aralarında bir anlaşma yapmışlar ve herkesin bir gün mum getirmesini kararlaştırmışlar . İlk gün birisi , ikinci gün başka birisi derken sırasıyla her gün bir talebe mum getirmiş ve ders çalışmaya başlamışlar . Bu arada kendini uyanık zanneden bir talebe de her gün eriyen mumları toplarmış . Mum getirme sırası kendine geldiği gün ise topladığı erimiş mumları bir araya getirerek kendince bir mum yapmış . 
          Kendini uyanık zanneden talebenin getirdiği mumu yakıp her gün olduğu gibi yine ders çalışmaya başlamışlar . O gün mum çok hızlı erimiş ve ancak yatsı vaktine kadar dayanabilmiş . Diğer talebelerin yaptığı hileyi anlamasından korkan çocuk : 
 -Hayret, niye böyle oldu ? deyince çocuğun yaptığı hileyi anlayan talebelerden biri :
- Eee , yalancının mumu yatsıya kadar yanar,  demiş.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme