Özet : Yanlış hesap Bağdat'tan döner atasözünün ortaya çıkış hikayesi, yanlış hesap Bağdat'tan döner atasözü ile ilgili kompozisyon örneği
"Yanlış hesap Bağdat'tan döner" atasözü bilerek olsun ya da bilmeyerek olsun yapılan hataların bir gün mutlaka anlaşılacağı anlamına gelir. Üzerinden uzun zaman bile geçse bir yerlerde yanlış bir şeyler varsa sonunda ortaya çıkar.
Hani bir elbisenin düğmelerini iliklerken son düğmeye gelince ilk düğme yanlış iliklendi ise hepsinin yanlış olduğunu görür ve en baştan başlarız. Hatalar da işte buna benzer. Bir zaman anlaşılmadan devam etse bile sonunda anlaşılır ve düzeltilir.
"Yanlış hesap Bağdat'tan döner" atasözü yıllar yıllar öncesinden iki tüccarın hikayesine dayanır. Bağdatlı iki tüccar ortaklaşa çalışır ve şehir şehir dolaşarak ürünlerini satarlarmış. Yine bu şekilde satış yaptıkları bir gün uğradıkları son şehirde satışı bitirmişler ve mallarını bitirerek Bağdat'a dönmüşler. Ancak mallarını son sattıkları tüccar parayı eksik vermiş. İki arkadaş Bağdat'a gelip hesapları yaparken paranın eksik olduğunu anlamış. Tüccar hemen son satışını yaptığı şehre gitmiş ve satış yaptığı tüccarı bularak parasını istemiş. Bağdat'ta olması gerekirken yanıbaşında tüccarı gören adam şaşırmış ve:
- Senin Bağdat'ta olman gerekmiyor muydu?, diye sormuş. Tüccar da adama:
- Evet Bağdat'ta olmam gerekiyordu ama gördüğün gibi yanlış hesap Bağdat'tan döner, demiş.
Atasözünün hikayesinde de olduğu gibi yanlış hesaplar mutlaka bir yerlerde ortaya çıkar ve düzeltilir.
Yanlış hesap batan döner
YanıtlaSil