Damlaya Damlaya Göl Olur

     “Damlaya damlaya göl olur” atasözü önemsiz gördüğümüz , miktar olarak az olarak düşündüğümüz şeylerin biriktirildiği taktirde zamanla büyük meblağlar haline gelebileceği anlamına gelmektedir .

     “Çok azdan olur” diye bir söz vardır . Özellikle maddi konularda bu söz oldukça doğrudur . Üç beş kuruş tek başına çok bir anlam ifade etmeyebilir ama bu miktarlar birleştiği zaman bir sonra bakarsınız ki bir ihtiyacımızı karşılayabilecek hale gelmiş . Çocukken birçoğumuzun kumbaraları olmuştur . Anne babalarımız ceplerindeki bozuklukları bu kumbaralara atarlardı . Birkaç ay sonra bu kumbaralar açıldığında içerisinde biriken paralar hiç de azımsanmayacak meblağlara ulaşırdı . Bu atasözümüze en güzel örnek çocukluğumuzdaki bu kumbaralardır herhalde .

     Elimizdeki her şeyin değerini bilmeliyiz . Mesela mahallemizde fakir bir aile var diyelim . Herkes ben tek başıma ne kadar yardımcı olabilirim diye düşünürse belki gerçekten de önemli bir yardımda bulunamayız . Ama herkes elindekini birleştirirse büyük ihtimalle o aileye önemli bir yardım yapabiliriz . Bu örnekte damlaya damlaya göl olur sözü için çok güzel bir misal olarak verilebilir .

     Var olan her şeyin bir değeri vardır . Hele bir araya geldiğinde daha büyük değer ifade ederler . Bu sebeple hiçbir şeyi kıymetsiz görmemeli ve küçük şeylerin bir araya geldiğinde büyük faydalar sağlayabileceğini unutmamalıyız . Özellikle günümüzde kaynakların gitgide azaldığını düşünecek olursak  bir çöpün bile büyük kıymeti vardır . Gençlere ve çocuklara hep daha fazlasına sahip olmanın öğütlendiği günümüz dünyasında damlaya damlaya göl olur atasözü güzel bir öğüt ve örnektir . 

21 yorum:

  1. süper ama daha uzun olabilirdi ama çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. istediğim gibi değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Git lending yaz o zaman o kadar emek Harcayıp yazmis

      Sil
    2. Kendiniz yassin o zaman

      Sil
  3. Elinize sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  4. komposizyonlarda örnek verilmez

    YanıtlaSil
  5. Meraba kötü ama iyi sayılır

    YanıtlaSil
  6. yazım hataları var

    YanıtlaSil
  7. İyi ama çok kisa

    YanıtlaSil
  8. Bende az beğendim çünkü çok kısa

    YanıtlaSil

Deneme