Renkler ışığın objelere çarparak yansıması sonucu oluşur. Yani renklerin oluşması için ışık gereklidir. Albert Einstein'ın dediği gibi "Karanlık diye bir şey yoktur, karanlık ışığın olmamasıdır."
Renk dediğimiz kavram ışığın objelere çarparak yansıması ve retina tarafından algılanmasıdır. Nesneler üzerine çarpan ışığın bir kısmını emerken bir kısmını da geri yansıtır.
Güneş içerisinde bütün dalga boyundaki ışık ışınlarını barındırır. Güneş ışınları bir cisimle etkileşime girdiğinde cisim bu ışınları emebilir, geçirebilir ya da yansıtabilir. Eğer ışığı değişime uğratmadan geçiriyorsa şeffaftır. Yüzeyine çarpan ışığın tamamını yansıtıyorsa beyazdır. Işığın bir kısmını emiyor ve belli bir dalga boyundaki kısmını yansıtıyorsa yansıttığı ışığın rengindedir.
Şimdi asıl sorumuzun cevabına geçelim : Kar taneleri niçin beyazdır ?
Öncelikle yukarıda söylediğimiz gibi renk yansıma ile oluşur. Buz şeffaf olduğu için tüm ışığı geçirir ve renksiz görünür. Aslında kar kristalleri de şeffaftır ama kar beyaz görünür. Bunun sırrı kar kristallerinin altıgen şeklinde saklıdır. Bu altıgen şekil sayesinde ışık bir kristale çarpıp diğerine yansır ve yön değiştirir. Yukarıda da söylediğimiz gibi bu şekilde tüm dalga boylarındaki ışığı eşit şekilde yansıttığı için de kar taneleri beyaz görünür.
0 Comments:
Yorum Gönder
Deneme