Kalbimizin
Efendisi – Peygamberimizin Çocukluğu ve Gençliği Kitabı İle İlgili 3. Klasik
Sorular Ve Cevapları
1. “Kardeşim Muhammed’e bir şeyler oluyor! Beyazlar içinde iki adam gelip O’nun göğsünü açtı.” diyen kişi kimdir?
Cevap: Süt kardeşi Abdullah.
2. “Ey Âmine! Ne mutlu sana ki böyle bir evlada sahipsin. Sanmıyorum ki Muhammed’i görüp de seni kıskanmayacak veya sana imrenmeyecek bir kadın olsun yeryüzünde.” sözünü söyleyen kişi kimdir?
Cevap: Hz. Muhammed’in (s.a.v.) süt annesi Hz. Halime’dir.
3. Hz. Halime, Mekke’ye her gelişinde Peygamber Efendimiz ona nasıl hitap ederdi?
Cevap: “Anneciğim!” diye hitap ederdi.
4. Peygamber Efendimiz yemeğe hangi sözle başlar, yemeğini hangi sözle bitirirdi?
Cevap: Yemeğe “Bismillah” diyerek başlar, bitirdiğinde ise Allah’a hamdederek “Elhamdülillah” derdi.
5. Peygamber Efendimizin özelliklerinden dört tanesini yazınız.
Cevap:
Güvenilir ve adaletliydi.
Temizliğine çok dikkat ederdi.
Çocukları sever, insanlara iyilik yapardı.
Güzel ve hayırlı sözler söyler, kimseyi incitmezdi.
6. Hz. Âmine neyle büyük bir üzüntü yaşamış, neyle yeniden hayata tutunmuştur?
Cevap: Eşi Abdullah’ın vefatıyla büyük bir üzüntü yaşamış, oğlu Hz. Muhammed’in (s.a.v.) varlığıyla yeniden hayata tutunmuştur.
7. Peygamber Efendimizin annesi Hz. Âmine’nin babasının adı nedir?
Cevap: Vehb.
8. Peygamber Efendimizin babası Abdullah’a Hz. Âmine ile evlenmesini öneren ve bu evliliği uygun gören kişi kimdir?
Cevap: Abdülmuttalib.
9. Peygamber Efendimizin babası Abdullah’ın kabri nerededir?
Cevap: Medine’dedir. Geleneksel kaynaklarda kabrinin Medine’de bulunduğu belirtilir.
10. Peygamber Efendimizin dadısının adı nedir?
Cevap: Ümmü Eymen (Bereke).
11. Peygamber Efendimizin çocukları çok sevdiği dönemde, evin çatısına konan kuşları kovalayarak eğlenen çocuğun adı nedir?
Cevap: Üneyse.
12. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sırtındaki nübüvvet mührüyle ilgili rivayetlerde, yanına gelen iki kişi kimlerdi ve neyi öğrenmek istiyorlardı?
Cevap Yahudi âlimleri; peygamberlik alametlerini inceleyerek onun beklenen peygamber olup olmadığını anlamak istemişler ve efendimizin sırtında beni yani peygmerblik mührünü görünce onun Peygamber olduğuna ikna olmuşlar ve işte bu insanlığın beklediği son Peygamberdir demişlerdir.
13. Hz. Âmine hastalandığında Peygamber Efendimizle birlikte hangi köye gitmişti?
Cevap: Ebvâ’ya (Ebva).
14. Peygamber Efendimiz babasını ne zaman kaybetmiştir?
Cevap: Babası Abdullah, Peygamber Efendimiz henüz dünyaya gelmeden, annesi Hz. Âmine ona hamileyken vefat etmiştir.
15. “Canım oğlum, her yaşayan ölür, her yeni eskir, her şey geçicidir. Ben de öleceğim. Bunu anladım. Geride senin gibi tertemiz bir evlat bırakacağım için mutluyum, sevinçliyim. Sen sakın üzülme.” diyerek Peygamber Efendimizi teselli eden kişi kimdir?
Cevap: Annesi Hz. Âmine.