Dil Kirliliği İle İlgili Konuşma

 

Dil Kirliliği İle İlgili Konuşma

 

“İki dil bilen iki insan eder ama kendi dilini bilmeyen eksi yüz insan eder.” der Oktay Sinanoğlu. Çünkü dil bir milletin kimliğidir, dil giderse her şey gider. Bunun için çocuklarımıza önce kendi ana dilini öğretmeliyiz ve ana dilini, günlük yaşamda düzgün bir şekilde konuşmasını sağlamalıyız. Dil kirlenirse, dilimizin içine yabancı sözcükler serpiştirilirse işte o zaman yandığımız gündür.

 

Sevgili Öğretmenim, değerli sınıf arkadaşlarım,

Dil kirlenmesi, dildeki yabancı kelimeler sorununu ifade etmek için ortaya konmuş bir terim. Hayatımıza kelime olarak, dükkân adı veya marka olarak giren yabancı kelimelere ve yabancı kelime havasındaki isimlere bakınca böyle bir sorunun hem de vahim bir sorunun varlığı açıktır. Çevremize baktığımızda her yerin yabancı kelimelerle dolup taştığını görebiliriz. Alış veriş merkezlerinin içindeki kuaför adları ve daha birçok iş yeri adları  bile ne yazık ki İngilizce olmuştur. 


 Gençler günlük konuşurken, telefondan ya da tabletten mesajlaşırken merhaba yerine mrb, tamam yerine tmm, görüşürüz yerine grz yazmaktadır. Bu da dilde kirliliğin bariz göstergesidir. Bugün ülkemizde dil kirliliğine bağlı olarak Türkçeden kaçış, Türkçenin sokaklardan, evlerden, eğitim ve öğretim kurumlarından yazılı ve görsel basından dışlanması gibi bir durumla karşı karşıyayız. emek adları, kafe, disko, bar gibi mekan adları, kıyafet, tekstil, gıda, alışveriş merkezleri, yerleşim yerleri de dil kirliliğinden önemli ölçüde nasibini almaktadır. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmeli ve ana dilimiz düzgün kullanılmalıdır. Anlatacaklarım bunlardır. Dinlediğiniz için çok teşekkür ediyorum

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme