10 Atasözü ve Anlamları

 

 

10 Atasözü ve Anlamları


*Huy  Canın Altındadır: İnsanoğlunun alışkanlıkları, davranış biçimleri ve huyları bebeklikten itibaren aldığı eğitimle kökleşir ve kişi bu şekilde kişiliğini oluşturur. Yılların birikimi olan bu özellikler zamanla kişilerle özdeşleşir. Ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın insanları huylarından vazgeçirmek kolay değildir.

Hünerli kul ölmez: Sanat asla yok olmaz. Usta sanatçılar eserleri ile öldükten sonra yaşamaya devam ederler.

Hımhım ile  burunsuz birbirinden uğursuz: Hiçbir şeyi beğenmeyen, her şeye eh işte havasında olan kişilerden fayda gelmez. Böyle kimselerle ciddi işler yapılmaz.


Küçük suda büyük balık olmaz: Sınırlı, küçük ortamda yapılan işten çok kazanç sağlanmaz.

Yanan  ile yenen elinden vay: İnsanın en çok yakacak ve yiyecek masrafı olur. Çünkü bunlar temel gereksinimlerdir. Bu ihtiyaçların  karşılanması da kolay değildir.

Zengine dokun da geç, uğursuzdan sakın da geç:  Zenginlerle az da olsa bir ilişkin bulunsun belki gün gelir zengin olan kimseden faydalanırsın ama uğursuz kişi sana sadece zarar veriri. Bundan dolayı uğursuz kişilerle birlikte olmamaya çalış.

 Gitti ağalar, paşalar; kellere kaldı köşeler:  Eğitimli, yetenekli ve becerikli insanların olmadığı yerlerde, meydan işten anlamayan, sıradan, hiçbir vasfı olmayan kimselere kalır.

Eğer ile meğeri evlendirmişler,  keşke diye bir çocuk doğmuş: Kişi başarılı bir sonuca boş söz ve hayallerle değil ancak çalışarak ulaşır.


Ekici ol, bilici olmaz: İşinin gereğini yap ancak o iş hakkında fazla iddialı konuşma. Çünkü sonuç çoğunlukla önceden kestirilemez.

Deve adını satar, eşek odunu: Herkesin öne çıktığı bir özelliği vardır.

Az ateş, çok odunu yakar: İyi insanların çoğunlukta olduğu bir ortamda az sayıda da olsa birkaç kötü insan herkesin başına bela olabilir ve dert açabilir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme