Zafer Pek Bir Şey Öğretmez, Yenilgi Çok Şey Öğretir Sözü İle İlgili Kompozisyon

 

Zafer Pek  Bir Şey Öğretmez, Yenilgi Çok Şey Öğretir Sözü İle İlgili Kompozisyon


Zafer kazanıldığında insana mutluk verir. Zafer önde olmak, galip olmanın tadını çıkarmak ve hayal kırıklığına uğramamaktır. Elbette tüm bunlar güzel duygulardır fakat zafer kazanıldığı andan itibaren herhangi bir hata olmadığı için bu bir zaman sonra pek bir anlam ifade etmez. Oysa yenilgi insanlara, topluluklara, ülkelere çok şey öğretir. Yenilgi sonrasında insan geçmişinden ders çıkarmasını bilir. Geçmişte nerelerde yanlış yapıldı, nerelerde daha dikkatli olunmalıydı gibi sorular akılda kalır ve bunun cevabının bulunması için de çalışılır, düşünülür ve ders çıkarılır. 


Bir dahaki sefere daha hazırlıklı olunur ve hatalardan ders çıkarılması sonucunda zafer elde edilir. Yenilgi insana kötü deneyim yaşatır ama güzel önlemler aldırır. Bunun için zafer pek bir şey öğretmez ama yenilgi çok öğretir denilmiştir. Örneğin; gireceğiniz sınava çok iyi hazırlandınız ve başarılı bir sonuç aldınız. Bu sizin için güzel bir sonuç olur ve mutlu olursunuz. Çalıştınız ama çok güzel bir sonuç almadınız. Yani zafer elde edemediniz. Bu da sizin için bir tecrübe olur ve bir dahaki sefere daha iyi çalışarak daha yüksek başarılara ulaşabilirsiniz. 


Yani hatalarınız, yenilgileriniz sizi daha gayretli yapar, daha istekli ve daha güçlü yapar. Bunun için hatalarımızdan, yenilgilerimizden korkmamalıyız. Onlar bize yeni dersler öğretir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme