Cumhuriyet 100 Yaşında Konulu Hikaye Örneği

Cumhuriyet 100 Yaşında Konulu Hikaye Örneği


Bir hafta önce başlamıştı hazırlıklar. Öğretmenimiz sınıfımızı süslemiş bizde ona yardım etmiştik. Türk bayrakları, Atatürk bayrakları, asker bayrakları ile donatmıştık sınıfın her yanını. Balonlar ve daha çeşit çeşit süslemeler….


Hepimiz çok heyecanlıydık çünkü yarın bizim cumhuriyetimiz koca bir asır oluyor 100 yaşına giriyordu. Dile kolay tam 100 yıl, nice anılar, hikayeler, emekler, ayrılıklar ve en sonunda halkın egemenliği, milletin iradesi. Okul çıkışı herkes evine dağıldı ve akşamdan erkenden kalktım. Sabah uyandığımda güneş bugün cumhuriyet için doğmuştu sanki. Öyle bir aydınlatmıştı ki odamı gözlerim kamaştı. E güneş biliyor bu koca dev eserin 100 yaşında olduğunu. Ondandır diye güldüm kendi kendi kendime. Babam niye gülüyorsun Akın dedi. Hiç dedim. Biliyorum bugün okul ile  bir kutlama yapacaksınız ondan değil mi dedim. Evet evet dedim . Daha sonra kahvaltımı yaptım ve doğru okula gittim. Okul çevresi velileri, öğretmenler ve öğrenciler ile dolmuştu. Annem ve babam da başka okulda öğretmen olduğu için onlarla büyük meydanda buluşacaktık. Okulda hemen sıra olduk, cumhuriyet temalı şiirler, okundu, kompozisyonlar okundu ve kısa gösterilersen sonra sıra halinde büyük meydana koştuk ve ora tıklım tıklım doluydu.


 Çocuklar, gençler, yaşlılar ellerinde Türk bayrakları ile doldurmuştu alanı. Herkesin gözünde umut, mutluluk ve heyecan vardı. Yaşlı nineler bile var. Koca Paşa , büyük Atatürk var ol, iyi ki bu dünyadan geldin geçtin diyerek Atatürk’e olan minnetlerini dile getiriyorlardı. Duygulandım ve gözümden birkaç damla yaş geldi. Daha sonra ülkemizin cumhurbaşkanı çıktı kürsüye cumhuriyetin anlam ve önemi ile ilgili kısa bir konuşma yaptı. Sonra başladı gösteriler, başladı cumhuriyet naraları ve başladı büyük bir demokrasi şöleni… Halk egemen, halk konuşan, halk sevinç çığlıklarını duyuran…. Annem ve babamı gördüm. Onlar da öğrencilerinin yanındaydılar. El salladım, gülümsedim, mutlu oldular. Sonra bir ses yükseldi meydandan. Hep birlikte cumhuriyet şiirini okumaya başladık:

Cumhuriyet hürriyet demek

Cumhuriyet özgürce yaşamak

Uygarlığa, çağdaşlığa

Durmadan, yılmadan, koşmak demek

Cumhuriyet mutluluk demek,

Cumhuriyet kol kola yürümek

Uygarlığa, çağdaşlığa durmadan, yılmadan koşmak demek....

İşte böyle bir günde girdi 100 yaşına cumhuriyet.  Sonra yorulduk ama mutlu bir sonla bitti gün. Çünkü cumhuriyeti, o koca dev eseri 100 yaşına tek başına girdirmedik. Neşelendik, hüzünlendik, yeri geldi ağladık ve ama sen varsın diye bunlar hep. 


Yaşın devam etsin, sen hep var ol cumhuriyet. Hep beraber bir ses yükseldi meydandan Bize getirdiğin yenilikler için sana sonsuz teşekkürler Mustafa Kemal. Ruhlarınız şad, mekanınız cennet olsun vatan için çarpışmış, vatan için şehadet şerbetini içmiş Mehmetçikler… denildi ve kısa bir süre sessizlik oldu meydanda. İnsanlar duygulanmış, ağlıyordu. Ne ağlamak ama... Bu zafer ağlamasıydı, bu Mustafa Kemal'e olan özlem, minnet duygusuydu. Doğum günün kutlu olsun Türkiye Cumhuriyeti2nin gözbebeği olan Cumhuriyet.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme