Günümüzde Komşuluk Nasıldır? Nasıl Olmalıdır? Konulu Konuşma

 

Günümüzde Komşuluk Nasıldır? Nasıl Olmalıdır? Konulu Konuşma


Günümüzde komşuluk ilişkileri eskiye nazaran daha mesafelidir ve daha soğuktur. Geleneksel komşuluk yaşamında mahallede komşular birbirlerini tanıyor, yardımlaşıyor, çocuklar sokak veya boş arazilerde birlikte oynuyor ve insanlar birbirlerine güveniyordu. Bu komşuluklarda sevgi, saygı ve hoşgörü kültürü hakimdi. Özellikle dini bayramlar hep bir arada coşku içerisinde kutlanırdı.

Sevgili öğretmenim ve değerli arkadaşlar!

Kaybolan mahalle kültürü  komşuluk ilişkilerini de değiştirdi. Komşu komşunun külüne muhtaçtır, Ev alma komşu al gibi atasözleri eski önemini de kaybetmeye başladı. Çünkü komşular arasında eski samimiyet, güven ve dostluk kalmadı. Kimse kimseye güvenemez hale geldi. Bunun için de günümüzdeki komşuluk ilişkileri daha soğuk ve daha seçici hale gelmiştir.  Herkes kendi geçim derdine düştü ve ben anlayışı ile hareket etmeye başladı. İlişkiler daha çok çıkara dayalı olmaya başladı. Dili ile kalbi bir olmayan insanların oluşturduğu sahte komşuluklar var olmaya başladı. Az da olsa samimi komşuluklar vardır ama bunun sayısı da çok azdır. O da yıllardır birbiri ile komşu olan, aralarında güven, saygı ve menfaat olmayan insanlardır.


 Kasabalarda, köylerde yine komşuluk ilişkileri az da ols avardır ama büyük şehirlerde bu durum tam tersidir. Çünkü büyük şehirlerde kimse kimseyi tanımadığı için güven de olmuyor. Örneğin; Bir cinayet işkendiği zaman en yakın komşuların bile katil olduğunu haberlerde izledik. Bu örnekleri gören insanlar da komşuluk kurmaya çalışıyorlar ve herkes kendi yaşamına devam ediyor.

Sevgili öğretmenim,


Geçmişte komşular arasında yaşanan dayanışma ruhu, sevgi, saygı ve hoşgörü gibi değerler yerini tanık olmadığımız topluma yabancı değerlere bıraktı. Her şeye rağmen komşuluk ilişkileri de devam etmelidir ve insanların birbirine güven duyması sağlanmalıdır. Bir anda samimi olunamaz ama bazı şeyleri zamana bırakmalıdır insan. İyice tanıdıktan sonra, emin olduktan sonra insanlar birbiri ile yakın komşu olmalı ve komşuluk kültürü yok edilmemelidir. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme