“Besle Kargayı Oysun Gözünü.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örneği

 “Besle Kargayı Oysun Gözünü.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örneği




İnsana en büyük zararı veren, en can yakıcı kötülüğü yapan kişiler genelde kişinin yardımcı olduğu kimselerden ve yakın çevresinden gelir. İyi insanlar, içlerinde kötülük ve sinsilik olmayan kişiler kendilerine muhtaç olan kimselerin durumuna üzülüp hemen onlara iyilik yapmak ister ve bunun için de harekete geçer. Belki o iyi kimse çok iyi maddi duruma bile sahip değilken kendinden daha zor durumda olan kişilere yardım etmiştir. 

İşte böyle insanların temiz kalbini kullanan kötü yakınlarımız, kötü arkadaşımız, dostumuz gün gelip iyi niyetli olan birine nankörlük ettiği zaman o iyi niyetli olan kişi büyük bir hayal kırıklığı yaşar ve kendini sırtından vurulmuş gibi hisseder. Bu durum karşısında o iyi kişi de artık eskisi gibi iyi niyetli olmayabilir ve insanlara eskisi kadar güvenmeyebilir. İnsanlara hak ettiğinden fazla değer vermemek gerekir. İnsanoğlu çiğ süt emmiştir. Ne kadar iyilik ederseniz edin, ne kadar çok kendinizi parçalarsanız parçalayan kimi vefasız ve nankör kimselerin gönlünü bir türlü edemezsiniz ve böyle kimselerden her türlü vefasızlığı görürsünüz.  Onun için herkese karşı, özellikle de iyilik bilmez kimselere karşı aşırı özveride bulunmamalıyız.

 Nankör olmamak, bize yapılan iyiliğe karşı iyi insan olmak, ,insan olmak ve güvenilir insan olmak gerekir. Yoksa kaybeden biz oluruz. İyi insanları, iyi kalpleri kaybedebiliriz ve canını yaktığımız kişinin ahını alırız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme