“Geç Kalan Adalet, Adaletsizliktir.” Sözü İle İlgili Kompozisyon

 “Geç Kalan Adalet, Adaletsizliktir.” Sözü İle İlgili Kompozisyon




İnsan haklarının güvence altına alındığı yerde adalet vardır. Adaletin olduğu yerde kimsenin ses çıkarmaya hakkı yoktur. Adaletin olmadığı yerde ise  huzursuzluklar baş göstermeye başlar ve insanlar isyan etmeye başlar. Bir kişi hakkı yenildiği zaman hakkını arıyorsa ve korkmuyorsa o insanı tebrik etmek gerekir. Çünkü adaletin peşinde koşuyordur ve hakkını alana kadar da koşmaya devam edecektir. Adalet zamanında yerini bulursa daha anlamlı olur. 

Geç kalan adalet adaletsizliktir. Çünkü insanların yılları geçmiş, hayatı zehir olmuş ve hayat denen şeyden hakkını alamamıştır o masum kimseler. Geç gelen adaletin de artık bir anlamı kalmaz. Çünkü o adalet zamanında olmalıydı. Tıpkı işçinin alın teri kurumadan parasını vermek gibi insanların da hakkı yenilmeden hakkının verilmesi adaletin gerçek anlamda uygulandığını gösterir.  Örneğin, kimi insanlar iftira atılmasından dolayı hapse atılıyor ve bu insanların yılları hapishanelerde geçiyor. Kendinin haklı olduğunu kanıtlamaya çalışsa da  buna kimse inanmıyor ama ömür boş yere geçiyor. Yıllar sonra o suçsuz kişinin haklı olduğu ortaya çıktığında artık iş işten geçmiş oluyor. Çünkü mağdur olan taraf ailesinden ayrı kalmıştır, çocuklarından ayrı kalmış ve o daracık hücrede  çeşitli psikolojik sıkıntılar yaşamış ve adalete olan güveni de azalmıştır. Mağdur olan kişinin yaşayacağının garantisi de yoktur adalet gelene kadar. Çünkü kimi insanlar haksızlığın verdiği üzüntü ile hapishanede hayatını kaybedebilir ve bu da büyük bir vebal, büyük  bir vicdansızlıktır.

Kim haksızlığa uğruyorsa buna ses çıkarmalıyız ve  haksızlık karşısında dilsiz şeytana dönüşmemeliyiz. Adaletin zamanında uygulanması gerektiği ile ilgili şu anlamlı söz de çok güzeldir: “En yıkıcı, en öldürücü yara haksızlık yarasıdır.”  Onun için her hak zamanında hakkı olan kişiye teslim edilmelidir. Böyle olduğu zaman insanlar hukuka ve devlete daha çok güvenir ve kimsenin canı acımaz. Yeter ki adalet geç gelmesin.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme