Öyle Alçak bir Kapıdır ki Açlık, Geçilmesi Zorunlu Oldu mu İnsan Ne Denli Büyükse, O Kadar Çok Eğilir.” Sözü İle İlgili Kompozisyon

 Öyle Alçak bir Kapıdır ki Açlık, Geçilmesi Zorunlu Oldu mu  İnsan Ne Denli Büyükse, O  Kadar Çok Eğilir.”  (Victor Hugo) Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Eserlerini büyük bir zevkle ve heyecanla okuduğumuz Victor Hugo dünyanın sayılı önemli yazarlarından biridir. Özellikle de Sefiller ve Notre Dame’ın Kamburu adlı kitabı dünyada oldukça ses getiren bir kitaptır. Kıymetli yazar eserlerinden de anlaşıldığı gibi insana, insani değerlere çok önem veren bir kimsedir. O çok zorluklar çektiği için, kendini yoksul insanların da yerine koyduğu için empati kurma becerisi de çok yüksek bir insandır. 


Yoksulluk insana her şeyi yaptırır diye bir söz vardır ya işte yukarıdaki sözde bu söz ile aynı anlamı içerir aslında. “Öyle alçak bir kapıdır ki açlık, geçilmesi zorunlu oldu mu insan ne denli büyükse, o kadar çok eğilir.” Der. İnsanları hayatta tutan en temel şey fiziksel gereksinimleridir. Yeme içme, barınma, kendini güven içinde hissetme vb gibi. Açlık var olduğu sürece, yoksulluk var olduğu sürece insan, insan olmaktan çıkar ve açlık yüzünden yapmayacağı kötü şeyleri yapmaya başlar. Çünkü bunları yaptıran şey açlığın verdiği eziyet, açlığın getirdiği olumsuz sonuçlardır.  Ne kadar güçlü olursanız olun, ne kadar iyi niyetli olursanız olun, ne kadar ama ne kadar olursanız olun ortada açlık varsa büyük bir sorun da var demektir. Çünkü açlık alçak bir kapıdır, insanda insanlık adına bir şey koymaz.

Açlık insanda gurur bırakmaz, onur bırakmaz ve insan gereksinimlerini karşılamak için her türlü yola başvurabilir. O açlığın giderilmesi hele bir de zorunlu olursa işte o zaman ne denli büyük olursanız olun, ne denli bilgili, alçakgönüllü olursanız olun yapabileceğiniz bir şey yoktur. Çünkü açlık var olduğu sürece diğer şeylerin bir önemi kalmaz ve kişi açlık yüzünden zalim ve güçlü olanın önünde eğilir, sömürülür ve açlığını bir an önce giderebilmesi için her türlü zorbalığa dayanır ve  her türlü acıyı çeker.

 Onun için Allah kimseleri açlık ile imtihan etmesin. Açlık bir felakettir, açlık bir yıkımdır ve umarım insanoğlu bu yıkımın üstesinden gelir de dünyada bir tek çocuk dahi aç kalmaz ve açlık son bulur.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme