Kaygılı Çocuklar İçin Anne ve Babası Neler Yapmalıdır? Bu Konu Hakkında Bir Yazı Yazınız.

 Kaygılı Çocuklar İçin Anne ve Babası  Neler Yapmalıdır? Bu Konu Hakkında Bir Yazı Yazınız.


Çocuklar ailenin, toplumun, dünyanın en nadide çiçekleri, en renkli, coşkulu değerleridir. Evlatlarımız  canımız, en kıymetlimizdir. Herkesin evladı kendisi için en kıymetlidir ama her çocuk hepimiz için de değerli ve biriciktir bunu unutmamak gerekir. Çocuklarımızı çok sevmemize rağmen bazen onları art niyetimizi olmasa da yanlış yetiştirebiliyoruz ve bunun sonucunda da çocuklarımızda bir takım kaygılar oluşabiliyor. Kaygılı çocuklar için anne ve babalar şunları yapmalıdır:


 Anne ve babalar çocuklarının kendilerini güvende hissetmelerini sağlamalıdır. Yani çocuğa önce güvenli bir alan oluşturmak gerekir. Çocuğun endişesinin temeline inilmeli ve ona akıl vermekten çok çözüm yolu üretmeye çalışmak daha akıllıca bir eylem olur ve düşünce olabilir. Onlara kendilerini nasıl hissettiklerini sormalıyız. Duygularını, düşüncelerini ve hayallerinizi bize anlatmalarını, bizimle paylaşmalarını istemeliyiz ama bunu zorlama ve baskı olmadan yapmalıyız. Çocukların hayal güçlerinden faydalanmak onların kendilerini daha rahat hissetmesini sağlayacaktır ve çocuk da böylece endişelerden daha çok uzak kalmayı başarabilecektir. Çocuklarımız ile her zaman iletişim halinde olmalıyız. Bu iletişim de etkili bir iletişim olmalıdır.  





Onların kaygılarının neler olduğunu, bu kaygıların neyden kaynaklandığını iyi araştırmalı, gözlem yapmalıyız. Onların kaygılarını küçümsemek yerine kendimizi onların yerine koyarak empati kurmalıyız ve onları en iyi şekilde anladığımızı çocuklarımıza hissettirmeliyiz. Böylece çocuk anlaşıldığını hissedecek ve kendisini daha mutlu ve huzurlu hissedecektir. Onlara insan olduğumuzu arada sırada kaygılarımın, korkularımızın, hayal kırıklarımızın olmasının son derece doğal olması gerektiğini anlatmalıyız ki böylece çocuk mükemmel olmaması gerektiğini, bazen kaygıların olmasının da son derece doğal olduğunu kabullensin. Çocuklarımızın kaygılarının  daha da azalması için onları koşulsuz sevmeliyiz.


 Onların her ne olursa olsunlar yanında olduklarımızı hissetmesini sağlamalıyız. Her zaman onlara destek olmalıyız ve onların kendilerini ifade etmelerine izin vermeliyiz ve onlara karşı daha hoşgörülü olmalıyız. İşte tüm bunlar olduğu zaman çocuk kendini daha iyi hissedecek ve aşırı kaygılarından da arınmış olacaktır. Yeter ki onları çok sevelim ve onların arkasında her zaman olacağımızı çocuklarımıza en iyi şekilde hissettirelim.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme