“Mala Mülke Olma Mağrur, Deme Var Mı Ben Gibi? Bir Muhâlif Yel Eser , Savurur Harman Gibi.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Mala Mülke Olma Mağrur, Deme Var Mı Ben Gibi? Bir Muhâlif  Yel Eser , Savurur Harman Gibi!"  Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 

İnsan sevgisi ile, hoşgörü ile , şefkat ve merhameti ile bilinen Mevlana bu sözü ile de kibirli insanlara uyarı niteliğinde mesaj vermiştir. İnsan; doğrusu ile yanlışı ile olan bir bütündür. Her ne kadar insanı diğer canlılardan kılan üstün özellikleri olsa da o da nihayetinde bu dünyadan ebedi olarak  ayrılacaktır. Çünkü ölüm vardır, ölüm. Her insanın maddi durumu da farklı olabilir. Zaten Yüce Allah ilmi isteyene, malı istediğime veririm diyor. Önemli olan  zengin olan kimselerin  insan ilişkilerinde nasıl davrandığıdır. Malım , mülküm var diye gururlu olma, kibirli olma diyor Mevlana Celaleddin Rumi. Hep ben çok güzelim, ben çok zenginim, ben en iyisiyim hep ben ile başlayan cümleler kurmamak gerekir. 


 İnsan ben  çok varsılım, diğer insanlardan daha yüksekteyim, fakirler ile beni bir arada tutmayın ben seçilmişim gibi cahilce yanıltıcı cümleler kurmamalı, bunu kalbinden dahi geçirmemelidir. Yani ne oldum delisi olmamalı, ne olacağım düşüncesi  ile hareket etmelidir. Mütevazi olmalıdır insanoğlu. Zenginliğine güvenmemelidir. Allah katında zenginliğin hiçbir önemi yoktur önemli olan takva ve güzel ahlaktır. Mağrur olursan kimse seni sevmez, herkes senden uzaklaşır ve yalnızlığa terk edilirsin. Malın olabilir, çok zengin olabilirsin . Zengin olmak kötü değildir tam aksine güzeldir ama o zenginliği, o malı , mülkü hayır yolunda harcadığın zaman, kibirli olmadığın zaman, alçakgönüllü ve merhametli olduğun zaman işte o zaman zenginliğin anlam kazanır.





 Malı ile övünüp insanlara tepeden bakan nice kendini  bilmezler  bir anlık büyük kayıplar yaşayarak o yüksek tepelerden aşağılara doğru sürüklenip kaybolup gitmişlerdir. Onun için ne kadar zengin olursak olalım, ne kadar bilgili olursak olalım her zaman önce insan olarak kalalım ve insanca yaşamaya ve davranmaya devam edelim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme