"Yalnızlık" İle İlgili Kompozisyon


"Yalnızlık"  İle İlgili Kompozisyon

       Yalnızlık mahrum kalmaktır. Sevilenden, istenilenden, beklenilenden mahrum olmanın adıdır yalnızlık. Bazen acı veren bir durum olurken bazen de onu arama ihtiyacı hissederiz. Bazıları için kendinden hiç ayrılmayan sadık bir dost olurken, kimileri içinse paylaşılacak ortak bir şeylerin kalmadığı çekilemez bir arkadaş olur.

       Aksilikler ya da aksilikleri yüzünden yalnız kalanlar olduğu gibi kendini yaşadığı topluma ve zamana uygun bulmayarak yalnızlığını kadim bir dost edinenler de vardır. Sevmeyi, sevilmeyi bilmeyen insanlar yalnız kalır çoğu zaman. J. Newton "insanlar köprü kuracakları yerde duvar ördükleri için yalnız kalırlar" diyor. Anlaşmazlıklarda kırıp dökmeden bir çıkış yolu aramak yerine aradaki tüm bağları koparmayı tercih edenler genellikle yalnız kalmaya mahkum oluyor. Araya kalın duvarlar örülerek, o duvarların soğuk yüzleriyle baş başa kalıyor insanlar. Yalnızlığın en büyük ilacı sevmektir belki de, olabildiğinde çok şeyi sevmek. Gemi batıkların okyanusun derinliklerinde yüzlerce yıl sessiz yatışı gibidir yalnızlık. Dışarıya karşı sessiz sakin, içten içe kulakları sağır eden bir haykırışa dönüşür zaman geçtikçe. Çaresi sindiğin köşeden çıkmak ve içindeki haykırışa söz hakkı tanımaktır.

         Bazıları da memnundur yalnızlığından çünkü kendi davet eder sık sık. Kalabalıklardan hoşlanmayan ya da kalabalıkların kendinden hoşlanmadığını düşünen insanların misafir olduğu, kapısını çaldığı yerdir "yalnızlık." Thoreau " yalnızlık kadar iyi bir arkadaş bulamadım" diyor. Kendiyle baş başa kalmayı sevenler için iyi bir dost olur. Hiç sıkılmaz sen kapıyı göstermedikçe yanından ayrılmaz ve yalnızlıktan başka herkes seni yalnız bırakır da bir o senden usanmaz.

         Yalnızlık "Allah'a mahsustur" derler. Doğrudur insanoğlu yaşamı boyunca yalnız kalmayı, bir başına olmayı kaldıramaz. Yalnızlık da kendini özletmeli zaman zaman. Uzun zaman görüşülmeyen bir dost gibi olduğunda sohbetine doyum olmaz. Her şeyin, herkesin özgürlüğe hakkı olduğu gibi yalnızlığı da zaman zaman sebest bırakmak en doğrusudur belki.

2 yorum:

Deneme