Söz Sizin Ağzınızda Olduğu Sürece Sizin Esirinizdir . Söz Ağızdan Çıktıktan Sonra Siz Onun Esiri Olursunuz . Bu Düşünceyi Açıklayan Bir Paragraf Yazınız .

Söz Sizin  Ağzınızda Olduğu Sürece Sizin Esirinizdir . Söz Ağızdan Çıktıktan Sonra  Siz Onun Esiri Olursunuz . Bu Düşünceyi Açıklayan Bir Paragraf Yazınız .

 Kişinin  kendini hangi durumda  , nasıl bir konuma düşüreceği kendi elinde olan bir şeydir .  Yani kişi diline hakim olmayı bilirse , her lafı her yerde pat diye söylemezse kendine iyilik etmiş olur . Fakat kişi  duyduğu bir sözü  ya da bir sırrı düşüncesiz  bir şekilde  her yerde söylerse ya da ağzından kaçırırsa  o kişi çok büyük bir hata yapmış olur . Yani artık  pişman da olsa bir işe yaramaz . Çünkü  hatayı yapmıştır ve iş işten geçmiştir .

 Bunun için  insanların çok akıllıca hareket etmesi ve her ağzına geleni , her yerde söylememesi gerekir . Sır tutabilen ,  güvenilir insanlar toplum tarafından her zaman sevilir ve böyle insanlara saygı da duyulur . Çünkü bu tip kimseler  iradesi ile hareket eden , dikkatli olan ve kendini davranışları ile toplum içinde saydıran insanlardır .    Her zaman  ağzımızdan çıkan her söze dikkat etmeli ve   ağzımızdan çıkan sözün esiri olmamalıyız . Tam aksine ağzımızdan çıkmayan sözün sahibi olmalıyız . Mesela bu konu ile ilgili  bir örnek verelim :


 Çok yakın bir akrabanızın bir kusurunu gördünüz ve bunu her yerde söyleyip o akrabanızı rencide ettiniz . O akrabanız size bir daha asla güvenmeyecektir . Çünkü o size güvenmişti  ve siz bu hafif davranışlarınız ile o kişiyi toplum içinde kötü bir insan durumuna getirdiniz ve o kişinin açığını kapatmadınız . Ayrıca  laf taşıdığınız için başka insanlar da size bir daha bir şeylerini söylemez ve size asla güvenmezler . Bundan dolayı her gördüğümüz , her duyduğumuzu her yerde söylememeliyiz.  Yani kendi dilimiz ile kendimiz yakmamalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme