Ağaç Yaşken Eğilir Atasözü İle İlgili Kısa Bir Hikaye

Ağaç Yaşken Eğilir Atasözü İle İlgili Kısa Bir Hikaye

Ayşe ve Hasan çiftinin mutlu bir evlilikleri vardır ve evliliklerinin ikinci yılı dolarken çok mutlu bir haber alırlar . Doktorlar ikiz bebekleri dünyaya geleceği müjdesini verir . Ayşe ve Hasan bebeklerinin dünyaya geleceği günün hayalini kurarak hazırlıklar yaparlar . Ve nihayet aylar ayları kovalar ve ikiz bebekler dünyaya gelir . Çocukların adını Ali ve Mehmet koyarlar . Dörr kişilik bir aile olmuşlardır ve hayatları çok mutludur .

Ailecek bir tatile giderken araçları kaza yapar , Ayşe ve Hasan olay yerinde ölür . Çocuklar devlet tarafından koruma altına alınır ve evlatlık verilirler . Ali’yi evlatlık alan aile kültürlü bir ailedir . Mehmet ise eğitimsiz bir ailenin yanına verilmiştir . Yıllar geçmiş ve her iki kardeş de birbirinden habersiz büyümüştür . Ali küçüklükten beri çok iyi yetiştirilmiş , hak ve adaleti en iyi şekilde öğrenmiş ve sonunda da aldığı iyi eğitimin de sonucu olarak hakim olmuştur . Mehmet ise babasının sürekli olarak hırsızlık , yalan gibi kötü yönlendirmeleri sonucunda büyük bir suç örgütünün içerisinde yer almıştır . Yıllar sonra Mehmet işlediği bir suç esnasında yakayı ele vermiş ve hakim karşısına çıkarılmıştır . Hakim olan Ali , Mehmet’i karşısında görür görmez karmaşık duygular hissetmeye başlamıştır . Tarif Edilmesi mümkün olmayan bir duygudur bu . Yıllardır hakim olmasına rağmen hayatında ilk kez bir suçluyu görünce böyle bir duygu yaşamıştır . Ali duruşmayı ileri bir tarihe erteler ve bu arada garip hisler yaşamasına sebep olan Mehmet’in dosyası ile özel olarak ilgilenir . Mehmet’in hayatını derin bir incelemeye alan Ali ulaştığı bilgiler karşısında adeta şok olur . Mehmet onun yıllar önce kaza sonucu yurda alınan ve başka bir aileye verilen kardeşidir .

Mahkeme günü gelir . Ali karşısında elleri bağlı bir şekilde duran Mehmet’in gözlerine baktıkça içi kan ağlar . Yüreği parçalanır ve koşup ona sarılmak ister . Ama kader onları çok zor bir anda karşı karşı karşıya getirmiştir . Ali kardeşi savunmasını yaparken sürekli onun gözlerinin içine bakmaktadır . Mehmet’in ne söylediğini hiç duymaz , sürekli düşünür . Kendini düşünür , Mehmet’i düşünür . Kendi duygularını düşünür , onun nasıl böyle bir insan olabildiğini düşünür . Kendi bir karıncayı bile incitmekten korkarken kardeşinin nasıl bir suç makinası haline gelebildiğini düşünür . Mehmet hala konuşmaktadır , Ali yine dalgın dalgın düşünmektedir .  Ali bir anda “ Karar “ diye bağırır : Sanığın işlediği suçlardan dolayı 5 yıl hapsine karar verilmiştir . Herkes salonu terk etmiştir ve Ali daha fazla kendini tutamaz ve hüngür hüngür ağlamaya başlar . Düşünür , düşünür , düşünür ve şu sonuca varır : Ağaç yaşken eğilir . Eğer Mehmet de kendisininki gibi bir aileye verilseydi belki de çok başka birisi olacaktı . 

Yazan : Şuayip Hatip

1 yorum:

Deneme