Adalet İle İlgili Deneme

Adalet İle İlgili Deneme

Adalet , hak ve hukuka uygunluk olarak tanımlanabilir . Bir toplumda düzenin sağlanması , insanların can ve mal güvenliğinin olması , toplumsal barışın sağlanmasının temel koşulu adaletin sağlanmasıdır . Eğer bir devlet içerisinde adalet sağlanamıyorsa insanların devlete güveni sarsılır ve herkes kendi adaletini kendi sağlama yoluna gider . Bu sebeple gelişmiş ve müreffeh bir toplumun temel koşullarından biri adaletli bir hukuk sisteminin olmasıdır .

Adalet zaman zaman eşitlik kavramı ile karıştırılmaktadır . Oysa eşitlik ve adalet bir birinden farklı kavramlardır . Mesela bir ülkede eşitlik adını herkesten aynı vergi alınırsa bu eşitlik olur ama adalet olmaz . Adaletin olması için az kazanandan az vergi , çok kazanandan ise çok vergi alınması gerekir . Ya da hiçbir imkanı olmayan bir köy okulunun öğrencileri ile her türlü imkana sahip olan kolejlerin öğrencilerini aynı sınava sokmak eşitlik olabilir ama adalet olamaz . Adalet özellikle hukuki alanda çok titizlik ister . “ Adalet mülkün temelidir . “ sözüne dikkat etmek gerekir . Mülk  , devlet demektir ve adalet olmazsa devlet yıkılır .


Adalet haklıyı haksızı ayırt etmek , herkese yaptıklarının karşılığı ile muamele edebilmek demektir . Adalet herkes için aynı olmalıdır ki insanlar ona güvenebilsin . Amir , memur , işçi , çiftçi ayırt etmeden herkese aynı şekilde uygulanan bir adalet sisteminde insanlar bir cezaya çarptırıldıklarında tereddüt etmeden “ Şeriatın kestiği parmak acımaz “ diyerek cezalarına razı olurlar . 

4 yorum:

Deneme