"Söylediklerinize Katılmıyorum Ama Bunu Savunmanız İçin Hayatımı Verebilirim " Sözü İle İlgili Kompozisyon

"Söylediklerinize Katılmıyorum Ama Bunu Savunmanız İçin Hayatımı Verebilirim " Sözü İle İlgili Kompozisyon

İnsanlar düşünce olarak , yaşam tarzı olarak , dini inanç olarak birbirinden farklı olabilirler . Kiminin kabul ettiği düşünceleri başka birisi reddedebilir ya da bir siyasi düşünce birisi için adeta kutsal iken başka birisi için kesinlikle yanlış olabilir . Yani hepimizin düşünceleri , inanışları ve düşünceleri bir diğerininkinden farklıdır .

Volteire'e ait olduğu söylenen ama aslında ona ait olmayan " söylediklerinize katılmıyorum ama bunu savunmanız için hayatımı verebilirim " sözü ifade özgürlüğünün , başkalarına saygı duymanın , bizim gibi düşünmeyenlere saygı gösterebilmenin çok güzel bir ifadesidir . İnsanlar kendileri gibi olmayan ya da düşünmeyen insanların fikirlerini susturmak yerine onların da düşüncelerini ifade etmeleri için gerekli ortamları sağlamaya gayret göstermelidir . Bunu başarabilen toplumlarda barış ve huzur ortamı sağlanır . Empati duygusu gelişir ve insanlar yalnızca kendilerini düşünmezler .

Hiçbirimiz dünyanın merkezinde kendi varmış gibi bir kibre kapılmamalıdır .  Bu dünyada bizim gibi yaşamayan , bizim gibi düşünmeyen milyonlarca insanın var olduğunu unutmamalıyız . Bu yüzden nasıl ki kendi düşüncelerimizi rahatça ifade edebiliyorsak ya da ifade etmek istiyorsak başkalarının da düşüncelerini rahatça ifade edebilmelerine imkan sağlamalıyız . Bu bizim düşüncemize zarar vermez aksine karşıt düşüncelerin bizi takdir etmesini sağlar . 

1 yorum:

Deneme