Yetenek ve Beceri Arasındaki Fark İle İlgili Kompozisyon

     Yetenek ve beceri günlük hayatta en çok kullandığımız kavramlar arasında yer almasına rağmen çoğu zaman bu iki kavram birbiri ile karıştırılmakta ve biri diğerinin yerine kullanılabilmektedir . Peki nedir beceri ve yetenek? 

     Yetenek doğuştan getirilen bir özelliktir. Yani bir alanla ilgili olarak bir insanda yetenek vardır ya da yoktur .  Sonradan eğitim vererek bir insana yetenek kazandırmak mümkün değildir.  Ancak eğitim sayesinde var olan bir yetenek ortaya çıkarılabilir ya da geliştirilebilir.  Eğer yeteneklerin sergilenmesi için uygun bir ortam ya da eğitim olmazsa yetenekler körelip gider . Mesela büyük müzisyenler ya da ressamlar Afrika’dan değil de Avrupa’dan çıkmıştır. Bunun sebebi Afrika’da yetenekli insan olmaması değildir elbette . Afrika’da insanların hayatta kalma mücadelesi vermeleri ve enerjilerini bu yönde kullanmaları onların bu yeteneklerini ortaya çıkarabilecek şartların oluşmasını engellemiştir. 


     Beceri ise öğrenilebilir.  İnsanlar çok çalışarak karmaşık gibi görünen becerileri bile öğrenebilirler.  Mesela yemek yapmak ya da bisiklet sürmek birer beceri örneğidir.  Bu beceriler eğitim yoluyla,  kolay tan zora ya da basitten karmaşığa gibi alt öğrenmelere bölünerek kazandırılabilir .  


     Her insanın yetenekli olduğu alanlar mutlaka vardır.  Önemli olan bu alanların tespit edilmesi ve geliştirilmesidir . Eğitim sistemimizin buna göre düzenlenmesi ve nice yetenekli insanların kaybolup gitmesi önlenmelidir. 


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme