3 Aralık Dünya Engelliler Günü İle İlgili Kompozisyon

3 Aralık Dünya Engelliler Günü İle İlgili Kompozisyon

Engelli demek doğuştan ya da sonradan meydana gelen sakatlıklar ve kazalar sonucunda kişinin birçok beceriyi   yapamaz hale gelmesidir . Engelli bireylerimiz, bu güzel canlarımız günlük yaşamında  fiziksel , sosyal , toplumsal  vb.  birtakım ilişkilerinde zorluklar yaşayabilirler.  Yaşadıkları zorluğa rağmen hayata sımsıkı tutunmaya çalışan,  cesaretli kimselerdir  bu kardeşlerimiz.. Engelli kardeşlerimiz hepimiz gibi sıradan insanlardır aslında aramızdaki tek fark onların bazı şeyleri zorunlu olarak birilerinden yardım alarak yapabilmesi, desteğe ihtiyaç duymasıdır. Burada da  görev  herhangi bir engeli olmayan, vicdanı olan, güzel kalbe sahip olan insanlara düşmektedir. 

Engel çeşitleri  çoktur . Görme engeli , işitme engeli , otizmli engelliler ,  yürüme engeli, öğrenme engeli , konuşma ve dil engeli vb.  gibi sayabiliriz . Toplum olarak engelli insanlara yardım etmeli ve kendimizi onların yerine koyarak empati kurmasını bilmeliyiz . Burada empati  kurma becerisi, kendisini o kişi ile özdeşleştirme becerisi son derece önemlidir ve çok da  duyarlı bir davranıştır aslında.  İnsan sağlıklı olmanın kıymetini  bilemez bazen, her şeyden şikayet etmeye başlar. Oysa en büyük şeyin sağlık olduğunu, sahip olduklarına şükretmenin ne kadar da güzel bir erdem olduğunu bilmelidir . Mesela duymadığınızı hayal edin bir an . İnsanlar konuşuyor , muhabbet ediyor ve siz anlamıyorsunuz bu çok zor bir durumdur . Ya da  evleniyorsunuz evlendiğiniz kişiyi görmüyor , doğan çocuğunuz nasıl bir şey olduğunu göremiyorsunuz . Düşünmesi bile strese sokuyor değil mi insanı ?  Tüm bunlar elbette  zor şeyledir. İşte kendimizi bu kardeşlerimizin yerine koymalıyız, hayat koşuşturmacasından daha az şikayet etmeli ve daha çok şükretmesini bilmeliyiz.  Engelli bireylere yaşadığı zorluklar ile , sıkıntılar konusunda gereken  psikolojik ve sosyolojik danışma hizmetleri verilmeli ve engelli insanlar da topluma kazandırılmalıdır . Engelli insanların zeki olduğunu biliyoruz . Normal bir insanın yapamadığı bazı şeyleri engelli insanlar yapıyor .  Okuldaki engelli öğrencilere de arkadaşları her konuda destek olmalı ve onları  dışlamamalıdır . Günümüzde engelliler için birçok kurum ve kuruluşlar açılmıştır . Onlar da çeşitli sporlar ile ilgilenmeye başlamış , birçok spor dalında yarışmalara katılarak ülkemizi başarı ile temsil etmektedir .  Çünkü hiç bir çalışma, alın teri  başarıya engel olamaz. Yeter ki istek olsun, azim olsun.  Fiziksel engellilik bizi başarıdan mahrum bırakamaz. En büyük engel güzel bir kalpten  eksik kalmak, vicdandan, merhametten yoksun olmaktır.


Çevremizde ya da yakınımızda mutlaka engelli insanlar vardır . Onları üzecek tavır ve davranışlarda bulunmamalı ve empati duygusunu hiçbir zaman yitirmemeliyiz . Çünkü aslında hepimiz bir engelli adayıyız . Bundan dolayı engelli kardeşlerimizi aramıza alıp onları dışlamamalı ve onları topluma kazandırmak için her anlarında ellerinden tutup yardım etmeliyiz ki dünya iyilikler dünyası ve insan sevgisinin olduğu bir cennet olsun . Yeter ki sevgi içimizde daim olsun. Hepimiz o sevginin ipinden tutalım ve  engelsiz bir dünya yaşatmaya çalışalım.

4 yorum:

  1. Sorun var şimdi öğretmen dünya engelliler günü ile ilgili kompozisyon yazın dedi çocuklar buradan bakım yazıyorlar

    YanıtlaSil
  2. Değerli arkadaşlar bu yazıların amacı okuyup fikir edinmektir . Doğru olan bu tür kompozisyonlari okuyup kendi cümlelerimizle kendi kompozisyonumuzu yazmaktır.

    YanıtlaSil

Deneme