Komşuluk İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

Komşuluk ve Komşuluğun Önemi İle İlgili Atasözleri ve Anlamları Nelerdir ?

Aramızda herhangi bir kan bağı olmamasına rağmen bizlere akrabalarımızdan bile yakın olabilen yanı başımızdaki insanlardır komşularımız . Mutlu bir anımızda ya da sıkıntılı bir vaktimizde birkaç adım ötede bizim mutluluğumuza ya da derdimize ortak olacağını bildiğimiz en yakın dostlarımızdır komşularımız . Gerek dinimizde gerekse de kültürümüzde komşuluğa çok büyük bir önem ve değer verilmiş ve komşuluk ilişkilerinin sağlam tutulmasına azami gayret gösterilmiştir .

Atalarımızın komşuluk ile ilgili olarak söylemiş olduğu sözler şunlardır :

- Ev alma komşu al : Bir ev ne kadar düzgün ya da pahalı olursa olsun komşularımız düzgün olmazsa hiçbir kıymeti olmaz . Bu sebeple öncelikle evin lüks olup olmaması değil muhitin nasıl olduğu önemlidir .

-Komşu komşunun külüne muhtaçtır : Komşular en yakınımızda olduğundan ve hayatta hepimizin bazı eksiklikleri olduğundan komşularımıza mutlaka ama mutlaka işimizin düştüğü zamanlar olur .

- Hayır dile komşuna hayır gele başına : İnsan komşusu için hayır ve iyilikler ilerse mutlaka kendisi de iyiliklerle karşılaşır .

- Komşuda pişer bize de düşer : Peygamberimizin dediği gibi "komşusu açken tok yatan bizden değildir . " işte bu hadise mukabil milletimiz de kendinde olanların bir kısmını komşuları ile paylaşmayı faz bilmiştir .

- Kötü komşu insanı mal sahibi eder : İnsanın komşusu yardımsever olmaz , paylaşımcı olmazsa mecburen ihtiyacı olan şeyleri gidip almak zorunda kalır .

- Komşunun sakalını yoldularsa sen de sakalını kazıt : Komşusu bir sıkıntıya ya da derde uğrayan kişi onun o sıkıntısını adeta kendisi yaşamış gibi hissetmelidir ve buna göre de davranmalıdır .

- Komşu hakkı tanrı hakkıdır : Nasıl ki hepimizin bizleri yaratan Allah'a karşı sorumlulukları varsa komşuların da birbirlerine karşı sorumlulukları vardır .

- Aç kurt bile komşusunu dalamaz : Komşuların bir birleri üzerinde hakları vardır , bu sebeple komşuya kötülük etmek büyük bir ayıptır .


- Kapını kilitli tut komşunu hırsız tutma : İnsan gerekli önlemleri alırsa en yakınındaki komşularını da suçlamaz ve araları bozulmaz .

- Komşun kör ise sen kıpa bak: İnsan çevresindeki kişileri kıskandıracak hal ve hareketlerden kaçınmalıdır. Komşularında bulunmayan şeye sahip olsa bile  bunları belli etmemeli, çevresindeki kişiler gibi yaşamalıdır.

- Komşunu iki inekli iste ki kendin bir inekli olasın: Başkalarının iyiliğini düşünen kimseler aynı şekilde karşılığını alır ve iyilik bulurlar.

-Komşu boncuğunu çalan gece takınır: Hırsızlık yapılarak elde edilen şey mal sahibinin göremeyeceği yer ve zamanda kullanılır.

-Komşunun karısı komşuya kız görünür: Birinin sahip olduğu mal başka birine olduğundan daha değerli görünür.

Komşunu sev ama aradaki duvarı kaldırma: İnsanlarla arkadaşlıklar dostluklar kur ama arada mutlaka bir sınır olsun. Çünkü o sınır seni koruyacaktır. İnsanlara aşırı güvenme yoksa hayal kırıklığı yaşarsın. 

4 yorum:

Deneme