İki Dinle Bir Söyle Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örneği

İki  Dinle Bir Söyle Konulu Kompozisyon

İnsanlar daha çok dinlemeli, az konuşmalıdır.  Çok konuşmak boş  konuşmayı  beraberinde getirir, çok konuşma da yalan da çok olur.  Bunun için çok konuşmamalı, daha çok dinlemelidir.  Tabi ki insanlar duygu ve düşüncelerini ifade etmek için konuşmak zorundadırlar.  Çünkü insan toplumsal bir varlıktır. İnsan konuşmalarını seçerek, kendini iyi ifade ederek, az ve ö konuşmaya özen göstermelidir.

Çok konuşan insan boş konuşur.  Toplum çok konuşan insanları sevmez ve öyle insanlar kınanır.  Çok konuşan insanların ağzından yanlış kelimeler çıkabilir, düşünmeden konuştuğu için patavatsızlık yapabilir.  Bunun için  insan daha çok düşünmeli, daha  az konuşmalıdır.  Çok konuşmak insan sağlığı için de zararlıdır.   Uzmanların araştırmalarına göre çok konuşmak kalbe zarar verir. İnsan her zaman daha çok dinlemeli.  Dinleyen insan daha çok bilgi sahibi olur ve konuşmalarında  dikkatli olur.  Az konuşan çok dinleyen insan  aklına gelen her düşünceyi dile getirmez, çünkü  az konuşan insan akıllı insandır.  Çok konuşan insanlar önemsenmez ve böyle kişilere değer verilmez. İnsan her zaman çok konuşmaktan kaçınmalı ve az konuşmayı tercih etmelidir.


İki dinle bir söyle atasözü ile  dinlemenin  insana fayda sağlayacağı, fazla konuşmanın da insana zarar vereceği belirtilmek istenmiştir.  Kendini bilen insan ağzından çıkan sözlere dikkat eder ve daha çok dinlemeyi sever.  Dinleyen insan daha çok  fayda görür . Çok konuşan insanın başından bela eksik olmaz, az konuşan insan ise hiç bela getirmez başına.  Bin düşün bir konuş bu daha iyidir sözü ile dinlemenin insana daha çok fayda sağlayacağı vurgulanmaktadır.

3 yorum:

Deneme