Balık Akvaryumda Kendini Özgür Hisseder, Oysa Dışarıda Koskoca Bir Okyanus Vardır Sözü İle İlgili Kompozisyon Örneği

Balık Akvaryumda Kendini  Özgür Hisseder, Oysa Dışarıda Koskoca Bir Okyanus Vardır Sözü İle İlgili  Kompozisyon Örneği

Balık akvaryumda kendini özgür hisseder; fakat dışarıda koskoca bir okyanus vardır sözü ile anlatılmak istenen şudur. Balığın elinden özgürlüğünü aldıkları için ilk başlarda akvaryuma alışamasa da daha sonra alışmaya başlamıştır. Çünkü ne yaparsa yapsın akvaryumun içinden daha ileriye gidemez.

Aslında  bu sözde vurgulanmak istenen şey öğrenilmiş çaresizlik'tir. İnsanlar belirli amaçları için uğraşırlar, kimileri başarılı olur kimileri başarısız. Örneğin sınava hazırlanıyorum ve sınavdan istediğim bölümü kazanamıyorum. Artık şu psikoloji oluyor bende. Ne kadar uğraşırsam uğraşayım hep aynı puanda kalacağım düşüncesi olur. Bunun için de çok fazla uğraş alanı içine girmem. Oysa bu düşünceden tamamen kurtulup daha fazla çalışsam istediğim bölümü kazanabilirim ve bu bölümü birincilikle bile bitirebilirim. İnsanlarda ufak şeylerle mutlu olmayı ister ama daha fazla başarıya sahip olmanın gerektiğini bazen düşünemeyebilirler. Bu kadar yeter diyebilirler. Daha fazla çalışsalar daha da iyi bir hayat yaşayabilirler, farklı ülkeleri görebilir, farklı dünyaları tanıyabilirler.

Buradan da çıkarılmak istenen ana düşünce şudur: Belli kalıplar içinde kalmaya alışmamalıyız. Her zaman bir işin daha fazlasını başarabilmek için emek etmeli dışarıda ki koca dünyayı tanımalı ve yolumuza devam etmeliyiz. Öğrenilmiş çaresizlik içinde olmamalı kendimizi daha da özgür kılmak istiyorsak daha fazla çalışmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme