29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Kompozisyon

Özet : 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Kompozisyon Örneği


29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMININ ÖNEMİ

Cumhur halk anlamına gelirken  cumhuriyet kavramı ise halka dayalı yönetim biçimi anlamına gelmektedir. 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet Bayramı ülkemiz açısından çok önemli bir yere sahiptir. Cumhuriyet ilan edilmeden önce  ülke monarşi ile yönetilmekteydi ve tek kişi yönetime hakimdi. Padişahın kendi  isteğine göre ülkeyi yönetiyordu. Bu da birçok olumsuzluğu beraberinde getiriyordu.
 Cumhuriyet Bayramı’nı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal gençlere hediye etmiştir.Çünkü bu vatanı ileriye götürecek olan genç nesildir. Cumhuriyet  sayesinde halkının egemenliği yönetimde etkili olmuştur. Halk istediğini başa getirecek o partiden memnun kalmazsa geriye o partiyi baştan indirmesini de bilecekti.Bundan dolayı cumhuriyet çok önemlidir. Cumhuriyet Bayramının ilan edilmesi egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunun göstergesidir. Cumhuriyetin önemini Mustafa Kemal şu sözler ile dile getirmiştir : ’’ Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’’demiştir.

Cumhuriyet’in ilan edilmesi ile  ülkemizin rejimi tanımlanmıştır. Meclis Hükumeti sisteminden kabine sistemine geçilmiş oldu. Türkiye Devleti’nin adı Türkiye Cumhuriyeti Devleti şeklinde konulmuştur. Biz gençlere de cumhuriyetimize sıkı sıkı sarılmak ve hep çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaşabilmek için çok çalışmak düşüyor . 

3 yorum:

Deneme