"Altı Kaval Üstü Şeşhane" Deyiminin Ortaya Çıkış Hikayesi

Deyimin anlamı
      Bu deyim genellikle giyim kuşamında uyumsuzluk olanlar için kullanılmakla birlikte sadece kılık kıyafetin uyumundan ziyade "uyumsuzluğu" ifade etmek için kullanılmaktadır .
 Deyimin Hikayesi
      İl olarak deyimin içerisinde geçen kelimenin "şişhane" değil, "şeşhane" olduğunu belirtelim . "şişhane" biçimindeki kullanım yanlıştır ve deyimin anlamı ile hiçbir alakası bulunmamaktadır . Deyimde geçen "şeşhane" kelimesi namlusu yivli olan toplar ve tüfekleri ifade etmek için kullanılmaktadır . "kaval" kelimesi ise yivi olmaya içerisi aynı bir kaval gibi dümdüz olan namluları ifade etmek için kullanılmaktadır . "şeş-hane" altı dilim anlamına gelmektedir ve namlunun içerisinde altı yiv bulunduğunu ifade etmektedir . Bu yivlerin sayesinde mermi namlunun içerisinde dönerek daha fazla sürat alır ve yivli namlular kaval namlulara göre daha uzun menzilli olur . Kaval namlulardan sonra ortaya çıkan yivli namlular ateşli silahlarda adeta bir devrim niteliğinde buluş olmuştur . şeşhane ve kaval tipi namluların çalışma prensiplerinin tamamen farklı olması sebebiyle silahların namlu yapımında ikisinden biri tercih edilir . Deyimde de anlatıldığı üzere bir namlunun yarısı şeşhane diğer yarısı kaval biçiminde olamaz . 
     Halk silahlardaki bu durumdan esinlenerek uyumsuzlukları ifade etmek için " altı kaval üstü şeşhane " deyimini kullanmaya başlamıştır .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme