Ayaz İshaki

Kazan Türkleri’nin tanınmış edebiyat, fikir ve siyaset adamlarındandır. Genç yaştan beri Şehabeddin Mercani, Abdülkayyum Nasıri gibi yenilikçi fikir adamlarının etkisinde kalmıştır.Ceditçilik akımının en mühim savunucularından biridir. Çağdaş Kazan Edebiyatı’nda yazdığı roman, hikaye ve tiyatro eserleriyle önemli bir yer tutar.

Ayaz İshaki,Kazan Türkleri’nin istiklali için çalışmalarını çıkardığı gazetelerde sürdürür. Bu yıllarda Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği inşa edilirken kendisi de Almanya’da İstiklal Savaşı’nı kazanan Türkiye’ye eserleriyle destek olmuştur. Hayatı büyük mücadelelerle geçen Ayaz İshaki, 1878’de Tataristan’da doğmuştur ve 1954 yılında Ankara’da rahmete varmıştır.

 

Eserleri



1) Hikayeleri:


Takkeci Kız,
Zindan,
Ulug Beyrem,
Sünnetçi Balbay,
Familye Saadeti,
Lokman Hekim,
Tövbekar Hatun.

2) Romanları:


Mulla Bubay
Üyge Taba
Ulug Muhammed
Tatarın Kızı
Tilenci Kız

3) Oyunları:

İki Aşık
Kıyamet
Kadın ile Hayat
Muallim
Hayat Yolunda
Dalga İçinde

4) Anıları:


Anı Defteri
Otuz Yıllığım

 

Tatarlar’ın milli şairi Abdullah Tukay, Ayaz İshaki’nin en çok etkilendiği,saygı beslediği insanlardan biridir.

 

Üyge Taba (Eve Doğru):


Ayas İshaki’nin elliye yakın eseri arasında Türkiye Türkçesi’ne tercüme edilen tek romanı Üyge Taba’dır. 1922 yılında Berlin’de kaleme aldığı bu roman, İstanbul’da iki kez basılmıştır.
Romanın konusu, milli kimliğini bulmaya çalışan Kazan Türk aydınlarının İstiklal Savaşı ile mücadele eden Türkiye Türkleri’ne girerek destek olmalarını anlatır.

 

Alıntıdır.....

 

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme