15 Atasözü ve Anlamları

 

15 Tane  Atasözü  ve  Anlamları


1) Çalışan ekmeğini taştan çıkarır:  Çalışmayı seven, çalışmaya merakı olan ve becerikli olan kişi  geçinmek için zor işlerin bile üstesinden gelir ve evine ekmek götürebilir ve kimseye el açmak zorunda kalmaz.

 2) Çarşı iti ev beklemez: Orada burada boş boş  dolaşan, ciddi bir işi olmayan ve tembelliği alışkanlık haline getiren kişiler düzenli iş yapmaya gelemezler. Böyle kimseler çalışmayı sevmedikleri gibi kolay kolay disiplin altına girmeyi de sevmezler. Bundan dolayı sorumluluk gerektiren işler böyle aylak kimselere verilmemelidir.

 3) Elin ağzı torba değil ki büzesin: Başkalarının ileri geri konuşmalarından etkilenmemek gerekir. Çünkü aklına estiği gibi konuşan insanlara engel olunamaz. Böyle kimseleri fazla umursamamak en doğru olanıdır.

 

4) Elden vefa; zehirden şifa olur mu? Zehirden şifa beklenilemeyeceği gibi yabancılardan da sürekli yardım ve iyilik beklenilmemelidir. Yoksa hayal kırıklığına uğrarsınız. Onun başkalarına değil kendinden vefa beklemek, kendini sevmek, kendine güvenmek en doğrusu olur.

 5) Elifin hecesi var, gündüzün gecesi var:  Kolay ve sorunsuz başlayan bir her zaman böyle devam etmeyebilir. İş sorunsuz bir şekilde devam ediyor diye o işte ciddiyet bozulmamalıdır. Yani aynı disiplinle işe devam edilmelidir.

6) Geceler gebedir:  Her sabah yeni olaylar ile karşılaşırız. Bunlara hazırlıklı olmalıyız. Yani hayatın ne zaman ne getireceğini bilmeliyiz . Onun için her şeye hazırlıklı olmalıyız.


 7) Harman dövmek için keçinin işi değil:  Herhangi bir iş  hafife alınıp da o konuda acemi olan kimselere iş yaptırılmamalıdır. Yoksa sonuç olumsuz olur.

8) Hangi taş pekse başını ona vur: Kendi kusurların yüzünden başkalarını suçlama ve başkalarından yardım isteme. Kendi hatalarını kendin düzelt.

 9)Hazıra dağlar dayanmaz: Çalışmadan sadece hazırda olan parayı  yersek o para da hemen biter ve zor durumda kalırız. İnsan hem harcamalı hem de kazanmaya devam etmelidir. Sadece hazıra göz koymamalıdır. Yoksa elinde hiçbir şeyi kalmaz.


 10)Irmaktan geçerken at değiştirilmez: Bir işe kimlerle başlanmışsa onlarla, başta hangi kurallar belirlenmişse o kurallarla devam edilmelidir.

 11) İçi beni yakar, dışı eli yakar: Dış görünüşü ile başkalarının hoşuna giden bir şeyin veya durumun gerçekte olumsuz ve kötü yönleri olabilir.

 12) İftar kebabıyla, herkes erbabıyla: İftar; sunulan yiyecekleri ile, insan da iyi arkadaşları ile anılır.

 13) İhmalcinin oğlu, uşağı olmaz:  İşini zamanında yapmayan kişinin  çevresinde hiç destekçisi olmaz.

 14) Küçük suda büyük balık olmaz: Sınırlı, küçük bir ortamda yapılan işten boş kazanç olmaz.

 15) Kutlu gün doğuşundan belli olur: Mutlu sonuç verecek işler daha başlangıçta belli olur.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme