Savaş Çocukları Nasıl Etkiler Konulu Konuşma

 

Savaş Çocukları Nasıl Etkiler Konulu Konuşma


Savaş; insan eliyle oluşturulan ve ciddi yıkıcı sonuçlarının uzun yıllar boyunca gözlemlendiği bir kitlesel travmadır. “Savaş insanları öldürür; savaş hayvanları öldürür; savaş bitkileri öldürür; savaş binaları öldürür; savaş gölgeleri bile öldürür, çünkü gölgenin sahibini imha eder! Savaş, psikopatların psikopatlığıdır!” der Mehmet Murat İldan. Savaşın acı yüzünü, savaşın  en kötü etkilerini, savaşın nasıl yıkımlar yarattığını az çok herkes bilir. Çünkü savaş ölüm demek, yaralanmak demek,  acı kayıplar, kan, göz yaşı demektir. Savaştan en çok ve en kötü etkilenen ise çocuklardır. Çocuklar hem büyüme-gelişme çağında oldukları, hem de sürekli ilgi ve gözetim ihtiyacı taşıdıkları ve kendilerini savunamayacak yaşta oldukları için erişkinlere göre daha fazla ve farklı şekilde zarar görürler.

 

Sevgili Öğretmenim, değerli dinleyiciler,

Savaşın acımasızlığı yüzünden hayatını kaybeden çocuklar vardır. Sabah güneş doğduğunda evinde bir bardak çayı içemeden, güneşin doğuşunu izleyemeden, okuluna güle eğlene gidemeden bombalar altında ölen çocuklar, enkazlar altında kalan çocuklar vardır. Hayatını kaybeden ve ölürsem cennete gidecek miyim, orada yemek olacak mı diye soru soran masum çocuklar. Bu suç bizim suçumuz, bu günah bizim günahımız. Nasıl vereceğiz her ölen çocuğun hesabını kendi vicdanımıza, kendi dünyamıza ve insanlığa… Filistin'de ölen , yaralanan, sakat kalan ve İsrail zulmüne tanık olan binlerce  masum, günahsız, ne olduğunu bile anlamayan binlerce çocuk....

 

Sevgili Öğretmenim,

Savaştan en çok  dünyanın en masum varlıkları olan, gülen gözleri, ufacık halleri ile çocuklar etkilenir. Gözleri önünde ana ve babalarını, kardeşlerini kaybeden çocuklar. Vahşete tanık olurlar, zalimlerin zulmüne uğrarlar. Savaş sonucunda acı kayıplar yaşayan çocuklar yaşadıkları olayların etkisini hayatı boyunca unutamazlar ve  bilinçaltında hep savaşın bıraktığı etkiler kalır. Rüyasında bile savaşla iç içe olan, ana, babasını gören ve onlara hasret kalan çocuklar…. Yüreğinde şefkat ve merhamete duygusu olan kimseler savaşı başlatmaz ve savaşı başlatmış olsa bile sivil halka özellikle de çocuklara zarar vermez. Çünkü çocukların hiçbir  suçu yoktur. Onlar Allah’ın bize emaneti olan, kendilerini savunmadan bile yoksun olan canlardır. Savaş onlarda yakıcı ve yıkıcı etkiler bırakır. Savaştan etkilen çocuklar;  korku, endişe, panik atak gibi sorunlar yaşamaya başlarlar.

 

En ufak bir sesten korkarlar ve her an savaş oluyor hissi ile bir türlü rahat edemezler ve mutlu olamazlar.  Savaş; çocukların fiziksel ve duygusal sağlığı üzerinde yıkıcı etki bırakır. Savaş ortamına maruz kalmış çocuklar şiddet,  tramva ve yoksullukla karşı karşıya kalırlar. Bu deneyimler, çocukların büyüme ve gelişmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Savaş travması, çocuklarda kaygı, depresyon, öfke ve dikkat eksikliği gibi sorunlara yol açabilir. Savaştan etkilenen çocuklar, sosyal ilişkilerde zorluklar yaşayabilir ve okulda başarısız olabilir.

 

Çocukların savaş sonrası yaşanan kötü olaylardan daha az etkilenmesi ve kendilerine gelmesi için insan olan herkes üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir. Bunun için de çocuklara psikolojik destek sağlanmalıdır,  eğitim ve fırsatlar sağlanmalıdır, onların yaşayabileceği, rahat nefes alabileceği  güvenli ortamlar inşa edilmelidir. Savaş aslında çocuk hakları ihlali, çocuk istismarı ve çocuğun ihmalidir. Bunun için savaşlara son verilmeli, yurtta barış, dünyada barış olmalıdır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme