Akan Su Yosun Tutmaz Atasözü İle İlgili Konuşma

 

Akan Su Yosun Tutmaz Atasözü İle İlgili Konuşma


Akan su yosun tutmaz atasözü şu anlamlara gelir.

 1.Tembel bir şekilde oturan kişi bir zaman sonra hantallaşır, iş yapma yeteneğini kaybeder. Çalışmak ise maddi yönden kazanç sağladığı gibi insanı meşgul ederek kötü düşüncelerden alıkoyar ve tuh sağlığını sağlam tutar.

2. Sürekli çalışan bir araç işlevini yitirmez.

3. Sürekli olarak iş değiştiren bir kimsenin başarılı olması mümkün değildir. Tür Dil kurumunun açıklamasına bu üç farklı anlam verilmiştir. Benim konuşmamı yapacağım anlamı ise birinci anlamıdır.


Sevgili Öğretmenim, değerli arkadaşlarım,

İnsan bu dünyaya geldiyse bir amaç için gelmiştir. Allah biz insanları imtihan etmek amacı ile yaratmış ve bu dünyada yaptıklarımız ile öte dünyada değerlendirileceğiz. Bu dünyada yapmamız gereken en güzel işte bedenimizi, ruhumuzu bir işle meşgul etmek, kendimize, ailemize ve içinde yaşadığımız topluma faydalı olmaktır. Tembel tembel  gezip, orada burada vakit öldürmek, insanlığa katkı sağlamamak, bir işle meşgul olmamak kişinin hayattan soğumasına neden olur ve kişide yaşam zevki kalmaz. Çünkü çalışmıyordur, çalışmayan insan da sönmeye başlar. İşleyen demir ışıldar ancak.  


Sevgili Öğretmenim,

İnsan çalıştıkça yeni düşüncele üretir. Çünkü beyin aktiftir ve kişi zihinsel yönden daha iyi işler ortaya çıkarır. Tüm bunların nedeni  yine çalışma sayesinde olur. Gün içinde gerçekten bedenen yorulduysak, beyin olarak çalışıp kafamızı yorduysak yorgunluktan kendimizi yatağa zor atarız ve sıkılma diye, tembel olma diye bir sorun da ortaya çıkmaz. Çalışan insan zaten sıkılmaya, dedikodu yapmaya, şikayet etmeye vakit bulamaz. Onun için çalışmaktır insanı dinç kılan, hayata dört elle sarılmasını sağlayan. Çalışmalıyız ki vatana, millete faydalı olalım, bilinçli ve ahlakı birey olalım, iyi bir anne, iyi bir baba, iyi çocuk olalım. 


Çünkü tüm bunlar çalışmak sayesinde olur. Çalışmayan, üretmeyen beyin bir süre sonra aktif kalamaz ve tıpkı yosun gibi kokmaya, çürümeye başlar. Bu da insanın kendine yapacağı en büyük kötülüktür. Tüm bunlardan dolayı çalışmalıyız, üretmeliyiz ve bir işle meşgul olmalıyız. Ancak  o şekilde yaşamın tadını anlarız ve mutlu oluruz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme