Nevruz Bayramına Ne Zaman, Nasıl Kutlanıyor?

 Nevruz Bayramına Ne Zaman, Nasıl Kutlanıyor?


"Yeni yılın başlangıcı", "baharın müjdecisi", "doğa bayramı" olarak  kutlanan Nevruz Bayramı bahar aylarında kutlanır. Bu bayram  nevruz, mevris, novrız, navruz saban toy, ulusun ulu günü, cılgayak gibi adlarla da anılır." Nevruz kelime anlamı olarak ise yeni gün anlamına gelir. Bahar aylarında tabiat canlanmaya başlar. ve bahar aylarında Nevruz Bayramı kutlanır.


 Tabiatın canlanmaya başlaması ile  yeni bir yıl da başlamıştır. Yeni yıl ne kadar bereket, bolluk, yardımlaşma ve dayanışma ile geçerse tüm yıl da öyle geçer inancı hakimdir.  Bayram şu şekilde kutlanmaktadır: Yeni yılı yeni kıyafetler giyerek karşılayan insanlar, öncesinde evlerini temizliyor, varsa yıkılan yerleri onarıyor, badanalarını yapıyor. İnsanlar böylece yeni yılda her şeyin yeni olmasına özen gösteriyor. Kadınlar rengarenk elbiseler giyerler ve başlarına pullarla süslenmiş ışıltılı örtüler örterler. Topluluk büyük bir ateş yakar ve bu ateşin etrafında dans ederek ya da üstünden atlayarak büyük bir coşkuyla bu bayramı kutlarlar. Osmanlı’dan kalma kültürün devamı olarak  Manisa'da mesir macunu şenlikleri yapılır.


Mezarlıklar ziyaret edilir, ateşler yakılıp üzerinden atlanır, yumurtalar boyanıp tokuşturulur, semeni hazırlanır, nevruz sofrası kurulur, 'köje', 'köjö', 'köcö' olarak bilinen özel çorbalar hazırlanır, kökpar oyunu oynanır, güreş ve at yarışı düzenlenir, destan, kıssa ve hikayeler anlatılır, nevruznameler söylenir."

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme